If you're looking for Puppet Interview Questions for Experienced & Freshers, you are in right place. There are a lot of opportunities from many reputed companies in the world. According to research Puppet is has a market share of about 3.0%.

So, You still have the opportunity to move ahead in your career in Puppet. Mindmajix offers advanced Puppet Interview Questions 2021 that help you in cracking your interview & acquire a dream career as a Puppet Developer.

Puppet Interview Questions And Answers

Puppet Vs Ansible

Feature
Puppet
Ansible
Server Nodes
PuppetMaster Servers
Any machine with inventory can serve
Workflow
PULLs resources from PuppetMaster
PUSH workflow to work with resources
Resource management
Top-down or Resources applied randomly
Top-to-Bottom approach
Language Extensibility
Built and tested with Ruby
Built on Python
Syntax
Ruby's subset of DSL is used
YAML Files
Template Language
Based on RUBY's ERB
Based on Jinja2
DevOps tool Support
Puppet supports DevOps Tools
Ansible supports DevOps Tools

Q1) What is Puppet?

Ans: A puppet is a configuration tool that is used to automate administration tasks. Puppet Agent(Client) sends requests to Puppet Master (Server) and Puppet Master Push Configuration on Agent.

If you would like to Enrich your career with a Puppet certified professional, then visit Mindmajix - A Global online training platform: “Puppet Course Training”  Course.  This course will help you to achieve excellence in this domain.

Q2) What is Manifests?

Ans: Manifests, in Puppet, are the files in which the client configuration is specified.

[ Related Article: Overview of Puppet Environment ]

Q3) What is Module and How it is different from Manifest?

Ans: Whatever the manifests we defined in modules, can call or include into other manifests. Which makes easier management of Manifests. It helps you to push specific manifests on a specific Node or Agent.

Q4) Command to check requests of Certificates?

Ans:

Subscribe to our youtube channel to get new updates..!

puppetca –list (2.6)
puppet ca list (3.0)

Q5) Command to sign Requested Certificates

Ans:

puppetca  –sign hostname-of-agent (2.6)
puppet  sign hostname-of-agent (3.0)

[ Related Article: Puppet & Packer ]

Q6) Where Puppet Master Stores Certificates

Ans:

/var/lib/puppet/ssl/ca/signed

Q7) What is Factor?

Ans: Sometimes you need to write manifests on conditional expression based on agent-specific data which is available through Factor. Factor provides information like Kernel version, Dist release, IP Address, CPU info and etc. You can define your factor also.

Q8) What is the use of etckeeper-commit-post and etckeeper-commit-pre on PUPPET AGENT?

Ans:

etckeeper-commit-post: In this configuration file you can define command and scripts which executes after pushing configuration on Agent
etckeeper-commit-pre: In this configuration file you can define command and scripts which executes before pushing configuration on Agent

[ Related Article: What is Puppet ]

Q9) What is Puppet Kick?

Ans: By default Puppet Agent request to Puppet Master after a periodic time which is known as “run interval”. Puppet Kick is a utility that allows you to trigger Puppet Agent from Puppet Master.

Q10) What is MCollective?

Ans: MCollective is a powerful orchestration framework. Run actions on thousands of servers simultaneously, using existing plugins or writing your own.

Q11) Describe the most significant gain you made from automating a process through Puppet?

Ans: “I automated the configuration and deployment of Linux and Windows machines using Puppet. In addition to shortening the processing time from one week to 10 minutes, I used the roles and profiles paradigm and documented the purpose of each module in README to ensure that others could update the module using Git.

The modules I wrote are still being used, but they’ve been improved by my teammates and members of the community.”

Q12) Tell me about a time when you used collaboration and Puppet to help resolve a conflict within a team?

Ans: The development team wanted root access on test machines managed by Puppet in order to make specific configuration changes. We responded by meeting with them weekly to agree on a process for developers to communicate configuration changes and to empower them to make many of the changes they needed.

Through our joint efforts, we came up with a way for the developers to change specific configuration values themselves via data abstracted through Hiera. In fact, we even taught one of the developers how to write Puppet code in collaboration with us.”

Q13) Which open source or community tools do you use to make Puppet more powerful?

Changes and requests are ticketed through Jira and we manage requests through an internal process. Then, we use Git and Puppet’s Code Manager app to manage Puppet code in accordance with best practices.

Additionally, we run all of our Puppet changes through our continuous integration pipeline in Jenkins using the beaker testing framework.”