The practice of data visualization is becoming crucial to bridge the gap between the human and a machine to mediate analytical insight in a productive way. Almost 50% among fortune 500 companies have started using Tableau. So the demand for skilled tableau professionals is been increasing over the years. So, if you wish to start your career in data visualization then Tableau is the right tool to start with.   

We have compiled here Frequently asked Tableau Interview Questions and Answers. The questions presented in this blog are collected based on the opinion of tableau experts. To make it easy and understandable format we have divided these questions into three categories such as Basic, Experienced and Real time. If you have attended any interviews earlier, and haven't found the same questions you have faced, then comment on those questions in the comment section, and we will add them in this blog.

Tableau Interview Questions - Basic Level

 1. What is TABLEAU?

Ans: Tableau is the powerful and fastest visualizing tool which is used in the Business Intelligence(BI) Industry. It simplifies the raw data into an understandable format. Analysis of the data becomes faster with Tableau. The visualizations can be created in the form of dashboards. The visualizations or diagrammatic representation of data can easily be understood by the employees of the organizations who are at different levels. 

2. What are the file size limitations with Tableau?

Ans: In Tableau, there are no limitations with the file sizes. And moreover, there is no row or column limit to import the data.

3. List out Tableau File Extensions.

Ans: The below ones are few extensions in Tableau:

  1. Tableau Workbook (.twb)
  2. Tableau Data extract (.tde)
  3. Tableau Datasource (.tds)
  4. Tableau Packaged Datasource (.tdsx)
  5. Tableau Bookmark (.tbm)
  6. Tableau Map Source (.tms)
  7. Tableau Packaged Workbook (.twbx) – zip file containing .twb and external files.
  8. Tableau Preferences (.tps)
4. What is the latest version of Tableau Desktop?

Ans: Tableau Desktop latest version is 2019.1(as of Feb, 14th 2019).

5. Define LOD Expression? 

Ans: LOD Expression stands for Level of Detail Expression, and it is used to run the complex queries involving many dimensions at data sourcing level. 

6. Define Heat Map?

Ans: Heat map is a graphical representation of data which uses the colour-coding technique to represent different values of data. As the marks heat up due to its higher value, dark colour will be shown on the map.

Heat map Calendar

7. Define Tree Map?

Ans: Tree map is a visualization which organizes data hierarchically and shows them as a set of nested rectangles. Size and colours of rectangles are respective to their values of the data points they project. Parent rectangles will be tiled with their child elements.

Tree map

8. What is the difference between heat map and tree map?

Ans: 

TreeMap  Heat Map
It represents the data hierarchically and shows them as a set of nested rectangles. It represents the data graphically which uses multiple colours to represent different values.
It is used for comparing the categories with colours, size, and it can also be used for illustrating the hierarchical data and part to whole relationships. It is used for comparing the categories based on colour and size. And also it is great in spotting the patterns based on the density of the information.
Colours and size of rectangles are respective to the values of the data points  When their values are higher or density of records, the data will represent in dark colour.
Treemap v/s Heatmap
9. What is a parameter Tableau? And how it works?

Ans: Parameters are dynamic values, we can replace the constant values in calculations.

10. What are different data types in Tableau

Ans: Tableau supports below data types.

Data Type Meaning Examples
String Character Sequence. Enclosed in ''. Tableau', 'World'
Number (Whole) Integers 9
Number (decimal) Floating values. 123.45
Boolean They are logical values. TRUE, FALSE
Date Date "02/01/2015"
Date & Time Date and Time 01 January 2019 05:55:00 PM
Geographic Values Geographical Values India, Italy, Canada

 

Checkout Tableau Tutorials

11. Give a brief about tableau dashboard?

Ans: Tableau dashboard is a group of various views which allows you to compare different types of data simultaneously. Datasheets and dashboards are connected if any modification happens to the data that directly reflects in dashboards. It is the most efficient approach to visualize the data and analyze it.

12) Define Page Shelf in Tableau?

Ans: Page shelf breaks the views into a series of pages. It displays an alternate view on each page. Due to this feature, you can analyze the effect of each field into the rest of the data in the view. 

[Related Article: The right way to build a dashboard]

13) Define story in Tableau?

Ans: Story can be defined as a sheet which is a collection of series of worksheets and dashboards used to convey the insights of data. Story can be used to show the connection between facts and outcomes that impacts the decision-making process. A story can be published to the web or can be presented to the audience.

14) Give an overview for fact and dimension of the table?

Ans: Facts are numeric measures of data. They are stored in fact tables. Fact tables store that type of data which will be analyzed by dimension tables. Fact tables have foreign keys associating with dimension tables.

Dimensions are descriptive attributes of data. Those will be stored in dimensions table. For example, customer’s information like name, number,  and email will be stored in dimension table.

[Related ArticleAggregating disparate data sources at a large university in tableau]

15) State some ways to improve performance of Tableau

Ans:

  • Use an Extract to make workbooks run faster
  • Reduce the scope of data to decrease the volume of data
  • Reduce number of marks on the view to avoid information overload
  • Try to use integers or Booleans in calculations as they are much faster than strings
  • Hide unused fields 
  • Use Context filters
  • Reduce filter usage and use some alternative way to achieve same result
  • Use indexing in tables and use same fields for filtering
  • Remove unnecessary calculations and sheets
16) Explain different connection types in Tableau.

Ans: There are 2 connection types available in Tableau.

Extract: Extract is a snapshot of data which will be extracted from data source and put into Tableau repository. This snapshot can be refreshed periodically fully or incrementally. This can be scheduled in Tableau Server.

Live: It creates a direct connection to data source and data will be fetched directly from tables. So, data will be up to date and consistent. But, this also affects access speed.

17) What are different Joins in Tableau ?

Ans: Tableau works the same as SQL. So, it supports all joins possible in SQL

  • Left Outer Join
  • Right Outer Join
  • Full Outer Join
  • Inner Join
Join Types
18) What is Data Modelling?

Ans: Data modelling is the analysis of data objects that are used in a business or other context and also used as identification of the relationships among these data objects. It is a first step of doing object-oriented programming.

19) Define dual axis?

Ans: Dual axis is used to show 2 measures in a single graph. It allows you to compare 2 measures at once. Many websites like indeed use this dual axis to show the comparisons and growth rate. 

Dual Axis

20) Define blended axis?

Ans: Multiple measures can share in a single axis so that all the marks will be shown in a single pane. We can blend measures by dragging the 1st measure on one axis and 2nd on the existing axis.

21) Define shelves and sets?

Ans:

Shelves: Every worksheet in Tableau will have shelves such as columns, rows, marks, filters, pages and more. By placing filters on shelves we can build our own visualization structure. We can control the marks by including or excluding data.

Sets: The sets are used to compute a condition on which dataset will be prepared. Data will be grouped together based on a condition. Fields which is responsible for grouping are known as sets. For example – students having grades more than 70%.

22) Explain the limitation of context filters in Tableau?

Ans: Whenever we set a context filter, Tableau generates a temp table which needs to refresh each and every time, whenever the view is triggered. So, if the context filter is changed in the database, it needs to be recompute the temp table, so the performance will be decreased.

23) What is Mark Card in Tableau?

Ans: There is a card to the left of the view where we can drag fields and control mark properties like colour, size, type, shape, detail, label, and tooltip.

24) Define published data source?

Ans: When you are ready to make a data source available to other tableau desktop user.  You can publish it to tableau server or online. Or else you can make it available by saving same like embedded excel or text file.

25) Define dual axis?

Ans: Dual axis is used to show 2 measures in a single graph. It allows you to compare 2 measures at once. Many websites like indeed use this dual axis to show the comparisons and growth rate. 

26) Define Bullet graph?

Ans: Bullet graph is a variant of Bar graph. It is responsible for comparing performance of one measure with other measures.

27) Define Gantt chart?

Ans: Gantt Chart displays the progress of a value over the period. It consists of bars along with time axis. It is a project management tool. Here, each bar is  measure of a task in the project framework.

28) Define Histogram chart? 

Ans: A histogram chart shows the distribution of continuous information over a certain period of time. This chart helps us to find extreme points, gaps, unusual values, and more concentrated values.

29) What is data visualization?

Ans: Data visualization means the graphical representation of data or information. We can use visual objects like graphs, charts, bars and lot more. Data visualization tools provides an accessible way to see and understand the data easily.

Data Visulization

30) What is Tableau Reader?

Ans: Tableau Reader is a free desktop application, where you can read and interact with the Tableau packaged workbooks. It can only open the files but cannot create new connections to the workbook.

31) Mention what is the difference between published data sources and embedded data sources in Tableau?

Ans: Published data source contains connection information which is independent on workbooks and can be used by multiple workbooks. 

Embedded data source contains connection information but it is associative with the workbooks. 

32) What is the Hierarchy in Tableau?

Ans:  When we are working with the large volumes of data, incredibly data may be messed. With Tableau, you can easily create hierarchies to keep your data neat.  Even if you don’t need, it is built into your data, which you can easily manage or organize the data and you can track the data easily.

Tableau Hierarchy

33) What is a Column chart?

Ans: A column chat visualize the data as set of rectangle columns, as their lengths are proportional to values when they represent the data. The horizontal axis shows the category to which they belong to, and the vertical axis shows the values.

Column Chart

34) What is Bar Chart in Tableau?

Ans: Bar chart visualize the data as set of rectangle bars, as their values are proportional to lengths when they represent the data. The vertical axis shows the category to which they belong to and horizontal axis shows the values. So, the bar chart is vertical version of the Column chart.

Bar Chart

35) What is Line Chart?

Ans: Line chart is a popular type of diagrammatic way  for visualizing the data, it connects the individual data points to view the data. We can easily visualize the series of values, we can see trends over time or predict future values.  Horizontal axis holds the category to which it belongs and vertical axis hold the values.

36) What is a Stacked Bar chart?

Ans: Stacked Bar Chart, composed of multiple bars stacked horizontally, one below the other. The length of the bar depends on the value in the data point. Stacked bar chart make the work easier, they will help us to know the changes in all variables presented, side by side. We can watch the changes in their total and forecast future values. 

37) What is a Stacked Column Chart?

Ans: Stacked Column Chart, composed of multiple bars stacked vertically, one on another. The length of the bar depends on the value in the data point. A stacked column chart is the best one to know the changes in all variables. This type of charts should be checked when a number of series is higher than two.

38) What is an Area Chart? 

Ans: Area chart is nothing but line chat, the area between x-axis and lines will be color or patterns. These charts are typically used to represent accumulated totals over time and are the conventional way to display stacked lines.

39) How to download Tableau Public?

Subscribe to our youtube channel to get new updates..!

Ans: 

Step 1: Go to public.tableau.com and enter your e-mail address and click “ Download the App “.

Step 2: After downloading the file, run the file and follow the prompt to install the Tableau.

Step 3: Now, you can see Tableau shortcut on your desktop.

Step 4: Double click on the icon, to load tableau public. Now you see the screen as below.

40) What is Context Filter and show the steps on how to create the Context Filter Tableau?

Ans: Context Filters are applied to the data rows before any other filters. They are limited to views, but they can be applied on selected sheets. They define Aggregation and Disaggregation of data in Tableau

Step 1: Drag the subcategory dimensions to the row shelf and the measure sales to the column shelf. Now choose the horizontal bar chart as chart type and again drag the sub category dimensions to the filter shelf. Then we will get the following chart. 

Step 2: Right-click on the Sub-Category field in the filter shelf and go the Top fourth tab. Choose the option field, from the next drop-down and choose the option Top 10 by Sales Sum as shown in the following screenshot.

Step 3: Drag the dimension Category to the filter shelf. Give right-click on general tab to edit and under that choose Furniture from the list. As you can see the result shows three subcategories of products.

Step 4: Right-click the Category: Furniture filter and select the option Add to Context. This produces the final result, which shows the subcategory of products from the category Furniture which are among the top 10 subcategories across all the products.

Tableau Interview Questions - Experienced

41) What are the products offered by Tableau? Explain a few things about them.

Ans: Tableau has 4 main products.

Tableau Prep: Tableau Prep is responsible for preparing data for analysis. This tool provides 3 coordinated views which provide us with a complete picture of data.

Tableau Desktop: Tableau Desktop is the place where the analysis happens. It has powerful drag and drop analytics which is very easy to use. Through desktop, you get your data insights quickly.

Tableau Online: Tableau Online is a secure and scalable self-service analytics cloud tool. You can use it anywhere, anytime and it has eliminated the complexities of IT. 

Tableau Server: From small to large enterprises, Tableau server is used for fulfilling their BI requirements. This is an on-premise solution. This tool can take data from anywhere and shared across the organization through desktop or mobile browsers. 

42) Differentiate parameters and filters in Tableau

Ans: Filters are the simpler and straightforward feature in Tableau. It applies to dimension or measures directly. For example, to only show Gujarat or Karnataka in a State dimension, we can apply filter on that. In Tableau, there are multiple UI options available for filters like radio buttons, drop-down lists, check boxes, sliders, and more. Filters on sheets are also available in Tableau.

Parameters are like variables. They are complex and more powerful. Like a variable, a parameter can be used in calculations. So, that means, it only allows single value. Parameters have same UI options except for checkboxes because checkboxes don’t have a single value. For example, we can create a parameter for interest rate and period, and then we can use these parameters to calculate interest and principal payments.

43) Explain how many types of filters are available in Tableau? 

Ans: Filters are used to provide the correct information to viewers after removing unnecessary data. There are various types of filters available in Tableau.

Extract Filters – Extract filters are used to apply filter on extracted data from data source. For this filter, data is extracted from data source and placed into Tableau data repository.

Datasource Filters – Datasource filters are same as extract filters. They also work on extracted dataset. But, the only difference is it works with both live and extract connection.

Context Filters – Context Filters are applied on the data rows before any other filters. They are limited to views, but they can be applied on selected sheets. They define Aggregation and Disaggregation of data in Tableau

Dimension Filters – Dimension filters are used to apply filters on dimensions in worksheets. Dimension filters are applied through the top or bottom conditions, formula and wildcard match.

Measure Filters – Measure filters are applied on the values present in the measures. 

Tableau filters

44) Differentiate between Tiled and Floating in dashboards?

Ans: In a tiled layout, items don’t overlap. The layout will be adjusted according to dashboard size. In Floating layout, items can be placed on some other layers. Floating items can have fixed position and size.

45) Categorize dimensions in Tableau?

Ans: Dimensions are divided into 9 various categories

Slowly ever-changing Dimension: Value of the dimension changes over an amount of time for slowly ever-changing dimensions.

Example – student of worker

Chop-chop ever-changing Dimension: Value in the dimension is rapidly changing for chop-chop ever-changing dimensions.

Example – Age (It changes every second)

Unchanged Dimension: Values are constant for unchanged dimension.

Example – Traffic Signals

Shrunken Dimension: Set of 1 dimension is termed as Shrunken Dimension.

Example – A week is Shrunken dimension for the month

Junk Dimension: Junk values or unrelated dimensions are termed as Junk Dimension.

Conformed Dimension: If any dimension is provided by various business areas, then such a dimension is termed as Conformed Dimension.

Example – Time (9-5) for any company or hospital or college

Degenerated Dimension: Degenerated dimensions have primary keys only without any matter info.

Role enjoying Dimension: If one dimension is employed in multiple roles, then they are termed as Role enjoying Dimensions. 

Example – Date for e-commerce site order (Date of Order, Date of Shipment, Date of delivery)

Inferred Dimension: Empty dimensions are called inferred dimensions. They are usually used in ETL.

Example – Customer email which he may not enter while submitting any form will be filled as null.

46) What is VIZQL in Tableau?

Ans: VIZQL is Visual Inquiry Language. It is a combination of VIZ and SQL. It is similar to SQL language. But instead of SQL commands, VIZQL language converts data queries into visual images.

47) Explain the disaggregation and aggregation of data in Tableau?

Ans: Aggregation → The process of summarizing the data and viewing a single numeric value is called aggregation. Example – sum/avg of salary for each employee

Disaggregation →The process of viewing each transaction for analyzing all the measures both dependently and independently. Example – individual salary transactions for each employee.

48) State the components of the dashboard

Ans: Dashboard consists of 5 components.

  • Web: it consists of a web page embedded in the dashboard.
  • Horizontal component: it is a horizontal layout container in which we can add objects.
  • Vertical component: it is a vertical layout container in which we can add objects.
  • Image Extract: it allows you to upload an image to dashboard from computer.
  • Text: it is a small wordpad where we can format and edit the text.
49) Differentiate discrete and continuous data roles in Tableau

Ans: Discrete data roles consist of values which are separate and distinct. Discrete data roles can take individual values within a range. For Example – cancer patients in hospital, no. of threads in a sheet, state. Discrete values are displayed as blue icons in data window and blue pills on shelves. Discrete fields can be sorted.

Continuous data roles consist of any value within finite or infinite interval. For Example – age, unit price, order quantity. Continuous values displayed as green icons in data window and green pills on shelves. Continuous fields cannot be sorted.

50) What is the difference between Traditional BI Tools and Tableau?

Ans: 

 Traditional BI Tableau
BI Architecture has hardware limitations. Tableau does not have dependencies.
It does not support in-memory, multi-thread, and multi-core computing. It supports the memory when used the advanced technologies.
It has a predefined view of data. It uses predictive analysis for various business operations.
We should need a good knowledge of BI and skills. It is easy working and understanding without the knowledge of BI and the skills
Data security is provided Data security is not provided for public, whereas in the professional version.
51)  Define performance testing in terms of Tableau

Ans: We can check the performance of Tableau by the following 2 ways.

  • We can create performance recording to keep track of performance details of main events while interacting with workbooks. Then, these performance metrics can be viewed by user and analyzed. Navigation to start/stop performance recording is Help→Settings and Performance>→ Start Performance Recording Help→ Setting and Performance → Stop Performance Recording
  • Review the logs created by Tableau Desktop. Location for log files is C:UsersMy DocumentsMy Tableau Repository.
  • For live connection, check the log files log.txt and tabprotosrv.txt.
  • For Extract connection, check the log file tdeserver.txt
52) What is the difference between .twb and .twbx extensions?

Ans: .twb:  .twb means Tableau workbook. .twb is an XML sheet, it stores the data about your documents, stories, and dashboards. This file is the reference to the source file such as Excel or tde. This file will be linked to your source file when you save the TWB file. If you want to share your workbook you need to send both workbook and data source file. 

.twbx: It is a compressed file, where you have all files. It includes data source file, twb and other files to produce the workbook. TWBX is obsolete for sharing because it will share the copy of the file instead of an original source file. .twbx is used for reports and we can view using the tableau viewer.

53) Why Tableau?

Ans: 

  • Tableau is very simple and user-friendly.
  • Tableau helps in analyzing the data and using this one can change the raw data into an understandable format. 
  • User can blend the data with the other data to create their own views on the data and to share it with the customers, and colleagues.
  • User can manage a large amount of data.
  • It can easily integrate with multiple data sources.
  • Tableau can create complex graphs which simply look like pivot table graphs in Excel. 
  • It gives quick calculations on datasets.
  • User can create the visuals easily and switch between the types, to find the model to represent the user messages.
  • User can create the visuals easily and switch between the types, to find the model to represent the user messages.

54) How to create a calculated field in Tableau?

Ans:

Step 1: Select Analysis -> drop down will open -> Select create calculated field

Step 2: Calculation Editor Box will open, give the name to the calculated field.

Step 3: Enter a formula in the calculation editor.

Example: Sum(Profits)/Sum(Sales). (Calculation Editor validates the formula)

Step 4: Click, Ok.

Now, the new calculated field added to the data pane.

Tableau calculated field

Tableau Interview Questions - Real Time

55) Are there any limitations of parameters in Tableau? If yes, give details.

Ans: Tableau dashboard allows the representation of parameters in four ways only. They don’t allow any multiple values like a filter can do. They only allow a single value.

56) State some reasons for low performance of Tableau? Explain in detail.

Ans: Following are the reason for low performance

  • Filters - filters need to create an extra query and if it used in large numbers and inefficiently then they can reduce the performance. So, it is advised to use filters whenever it is mandatory
  • Live connection - Tableau extract works much better in comparison with live connection.
  • Data sources - a wrong query to a wrong data source can reduce performance. Also data source’s performance can also affect Tableau’s performance.
57) State some ways to improve the performance of Tableau.

Ans: Following are the few ways to improve the performance

  • Use an Extract to make workbooks run faster
  • Reduce the scope of data to decrease the volume of data
  • Reduce number of marks on the view to avoid information overload
  • Try to use integers or Booleans in calculations as they are much faster than strings
  • Hide unused fields 
  • Use Context filters
  • Reduce filter usage and use some alternative way to achieve same result
  • Use indexing in tables and use same fields for filtering
  • Remove unnecessary calculations and sheets
58) Tell me different ways to use parameters in Tableau

Ans:

  • Filters
  • calculated fields
  • actions
  • measure-swaps
  • changing views 
  • auto updates
59) Can we see SQL generated by Tableau Desktop?

Ans: Tableau Desktop log files are places in C:UsersMy DocumentsMy Tableau Repository. In case of live connection to any data source, check the log file “log.txt” and “tabprotosrv.txt” files. In case of extract connection to any data source, check the “tdeserver.txt” file which has detailed information about queries.

60) If the owner of the published workbooks license expires, then can other users see those workbooks?

Ans: If the owner of published workbooks license expires then his/her role will change to “Unlicensed”. He/She cannot access those workbooks, but others can. Only site admin can change the ownership of those workbooks.

61) Can we remove the All options from a Tableau auto filter?

Ans: Follow few steps

  1. Go to the Segment filter,Click on the small drop arrow which is on the right side.
  2. Select Customize.
  3. Then we can visible small drop box under customize, uncheck the option for  “ All” Value.

Tableau auto filter

62)  Which one is better? Extract or Live connection?

Ans: Extract connection is better than live connection because extract connection can be used from anywhere, anytime without connecting to database. We can construct our own visualizations on it irrespective of database connection.

63) Tell me something about workbook version controlled in Tableau.

Ans: Versioning of workbooks can be done in 2 ways in Tableau.

  • At desktop level, you keep copies of your changes and files, or using 3rd party system like Microsoft TFS.
  • At server level, where you publish the data source and version will be saved in revision history on Tableau Server or Online. Reverting to a previous version is also possible here.
64)  Where can we apply global filters?

Ans: Global filters can be applied to sheets, stories, and dashboards.

65) How to add custom colour to Tableau?

Ans: To add custom colour in Tableau, we need to follow below 3 steps

  • Generate custom colour code and create it in “Preferences.tps”
  • Navigate to Documents→ My Table Repository→ Preferences.tps
  • Add note for custom colour code
66) Can we create cascading filters without using context filters?

Ans: Cascading filters means filter2 values are dependent on filter1 value. For Example, filter1 is country and if we select “India” for filter1, filter2 values should show all Indian states. This feature we can achieved by using option “Only Relevant Values”.

67) How can we display top and bottom 5 of records in a single Tableau view?

Ans: To achieve this, we need to create 2 views

  • View1 which contains top 5 records
  • View2 which contains bottom 5 records
  • View3 which is a join of View1 and View2
68) State few charts which we should not use with valid reasons

Ans: Below here are few charts which we should avoid.

  • 3D Charts: Visual representation of numbers in 3D charts will be skewed and it makes difficult to compare and analyze.
  • Pie Charts: Pie charts are not that much accurate as bar charts. In Pie charts, we have areas and angles to compare instead of length in a bar chart. Areas and angles cannot be analyzed with ease.
  • Donut Charts: This is same as Pie chart, but here, we have a hole in the middle to make it look like donut. Due to that hole, we need to compare arc length with other arcs to analyze the values. Comparing arcs length is also a difficult task for our eyes.

[Related Article: Create Pie charts, Scatter Plot, Area Fill charts & Circular View in Tableau]

69) Do we have any way to handle null values in Tableau?

Ans: Tableau cannot plot null values on axis. So, it will display an indicator at lower right corner of view. Once you click on that indicator, you have options to handle null values. Below are the options available to handle null values.

  • Filter Data – If you choose this option, null values will be filtered out from the view.
  • Show Data at Default Position – It replaces the null value with default value and shows the data at default position on axis. These default values depend on the data type of field. Below here are the defaults of specific data type.
  • Numbers →0 
  • Dates → 12-31-1899
  • Geographic Location → (0,0)
  • Negative Values → 1
70) Do we have any data limitation in Tableau Public?

Ans: Yes, Tableau Public can only allow 10 million rows to users for data visualization.

71)  Can we download views or workbooks from server? If yes, in which data formats?

Ans: We can download views or workbooks from server. But, data formats available to us depend on the permissions granted by site administrators or content owners.

  • Image: .png format
  • Data: .csv file.

We can also download selected sheets into PDF format, but while generating PDF, web page objects won’t be included.

72) Can we use unused columns (Columns which are not used in reports but data source has columns) in Tableau Filters?

Ans: Yes, we can use unused columns in tableau filters.

Let us consider one example. 

In data source, I have column like emp_id, emp_name, emp_sal, emp_dep, emp_designation. But, in reports, I am using emp_name in columns and emp-sal in rows. I can use emp_designation on filters.

73) What is the benefit of Tableau extract file over the live connection?

Ans: Extract file can be used without any connections and you can build your own visualisation without connecting to the database.

74) How many tables joins are possible in Tableau?

Ans: We can join 32 tables in Tableau.

75) Can we place an excel file in a shared location and use it to develop a report and refresh it in regular intervals?

Ans: Yes, we can place excel file in a shared location and we can use it to develop a report, but for better performance, we need to extract the file.

76) How do we do testing in Tableau?

Ans: Yes, we can do testing in Tableau by using tools and the easiest way is using the desktop application. We need to check it before we publish in the Tableau server.

77) Can you get values from two different sources as a single input into parameter?

Ans: Tableau, currently not supporting the multi-valued parameters. As Tableau parameters are not dynamic, we cannot filter the list of values at runtime. 

78) Design a view in a map such that if user selects any state the cities under that state have to show profit and sales. 

Ans: If you want to show profit and sales of each and every city under the state in the same worksheet, then follow a few steps.

The data which you want to display under the state, it must be in the same worksheet.

  • Double click on the state filed.
  • Drag the city and drop it under the state(Mark Card).
  • Drag the Sales and drop into the size.
  • Drag the Profit and drop into the colour.
  • Click on the size legend and increase the size (75%).
  • Give a right click on State filed and select show filter.
  • Select the state and check whether you got the required view or not. 

In the View, Size indicates the Sales, and Color indicates the profit of the respective state(which you have selected).

79) How can u set permissions or protect the data in tableau public? 

Ans: Tableau does not have any security permissions or to protect the data in Tableau public. Whatever we shared in Tableau public those files, workbooks can be view by all users. There is no security option in Tableau public. 

80) If I delete a workbook from tableau public and there are links to other blogs and other web locations. What happens to them? 

Ans: Tableau public is like a repository, if you delete anything in the Tableau public the data will be lost, even if links are in other locations and blogs. We cannot access those links. 

81) Mention whether you can create relational joins in Tableau without creating a new table?

Ans: Yes, we can create relational joins in Tableau without creating a new table 

82) When publishing workbooks on Tableau online, sometimes an error about needing to extract appears. Why does it happen occasionally?

Ans: It happens when user is trying to publish the workbook which is connected to the internal or local server that means company’s network.  

83) Can parameters have drop down list?

Ans: Yes, Parameters have their own drop-down list, which enables the users to view the data entries which are available in the parameter during the creation.

84) How do you optimize the performance of dashboard?

Ans:

  1. Minimize the number of fields.
  2. Minimize the number of records.
  3. Reduce the marks (data points) in your view( remove unneeded dimensions).
  4. Reduce the number of filters.
  5. Use an include filter.
  6. Use a continuous data filter.
  7. Use action filters and parameters.
  8. Reduce the number of nested calculations.
  9. Remove custom SQL.
  10. Clean up your workbooks.
85) How to use group in calculations field?

Ans:

Option 1: 

We can create the group by using the calculated field.

Step 1: Select Analysis-> click calculated field

Step 2:  Enter the field name (a dialogue box will appear)

Step 3: Enter the calculation -> Click Ok.

Example: 

[Container]='Lunch Box' then 'Small Containers'
ELSEIFI [Container]='Jumbo Drum' then 'Big Containers'
ELSEIF [Container]=Lunch Box' then 'Small Containers'
ELSEIF [Container]='Small Box' then 'Midsize Containers'
ELSEIF [Container]='Wrap Box' then 'Big Containers'
ELSEIF [Container]='Small Box' then 'Little Containers'
ELSEIF [Container]='Small Pack' then 'Little Containers'
END

The above calculation creates the group with four values: Little Containers, Big Containers, Small Containers, Midsize Containers.

Option 2: 

Create a set from the group, and use the set in the calculated field.

Step 1: Right click on the Data Pane and then select Create Set.

Step 2: Create set dialogue box will open, 

Enter the field name.

Select the group, on general tab.

Step 3: Click Ok.

86) Can Tableau be installed on MacOs?

Ans: Yes, Tableau can installed on both Windows Operating system and MacOs.

87) How to automate reports in Tableau?

Ans: When we are publishing the reports to Tableau Server, there we will find an option to schedule report, just select the time when you want to refresh the data. 

88) Which databases gives best performance when connected live?

Native Database gives best performance when connected live.

89) What are the challenges faced when working with huge volumes of data?

Ans: 

  1. View running will be slow.
  2. Data Extraction.
  3. Alignment issues with data.
  4. Testing Data.
90) State limitation of context filters in Tableau

Ans: Whenever we set a context filter, Tableau generates a temp table which needs refresh each and every time the view is triggered. So, if context filter will be changed, database needs to recompute and rewrite temp table, which in turn slows down the performance.

91) What is mark card in Tableau?

Ans: There is a card to the left of the view where we can drag fields and control mark properties like color, size, type, shape, detail, label, and tooltip.

92) Define published data source

Ans: Published data source has connection information in it. It is independent of any workbook and can be accessed by multiple workbooks.

93) Define blended axis

Ans: Multiple measures can share single axis so that all the marks will be shown in a single pane. We can blend measures by dragging the 1st measure on one axis and 2nd on existing axis.

94) Can we remove “All” option from auto-filter in Tableau?

Ans: Yes, we can. Navigate to filter→ Right click on it→ select customize→ uncheck the option “Show All”

95) Define Bullet graph

Ans: Bullet graph is a variant of Bar graph. It is responsible for comparing performance of one measure with other measures.

96) Define Gantt chart

Ans: Gantt Chart displays the progress of a value over the period. It consists of bars along with time axis. It is a project management tool. Here, each bar is measure of a task in the project framework.

97) Define Histogram chart

Ans: A histogram chart shows the distribution of continuous information over a certain period of time. This chart helps us to find extreme points, gaps, unusual values, and more concentrated values.

98) What is Tableau Public?

Ans: Tableau Public is an open source and free service which allows anyone to publish the data source and visualizations to web. These visualizations can then be embedded into blogs or web pages. They can also be distributed through email or social media. Moreover, they can be made downloadable by other end users. For Tableau Public, no programming skills are needed. It can be accessed by anyone free of cost.

Explore Tableau Sample Resumes! Download & Edit, Get Noticed by Top Employers!Download Now!

 

List Of Tableau Courses: