Home  >  Blog  >   SAP UI5

SAP UI5 Interview Questions

If you are interested in pursuing a career in SAP UI5, preparing for interviews is crucial. Familiarizing yourself with commonly asked SAP UI interview questions can help you gain a better idea of what to expect in a actual interview and increase your chances of securing a job. By studying them, you can stay up-to-date with the latest developments and industry standards, making you a more competitive candidate.

Rating: 4
  
 
52954
  1. Share:

If you're looking for SAP UI5 Interview Questions and Answers for Experienced & Freshers, you are at the right place. There are a lot of opportunities from many reputed companies in the world. According to research SAP UI5 has a market share of about 45.8%. So, You still have the opportunity to move ahead in your career in SAP UI5. Mindmajix offers advanced SAP UI5 Interview Questions 2024 that helps you in cracking your interview & acquiring a dream career as an SAP UI5 Developer.

Top 10 Frequently Asked SAP UI5 Interview Questions

  1. What is SAPUI5?
  2. What is a Component?
  3. What all types of data models available in SAPUI5?
  4. When and How to use formatter in SAPUI5?
  5. What all types of views are available in SAPUI5?
  6. What are the Lifecycle methods of SAPUI5 views controller?
  7. What are SAPUI5 Fragments?
  8. What is SAPUI5 Bootstrapping?

SAP UI5 Interview Questions for Experienced & Freshers

Q1. What is SAPUI5?

Ans: Just like any other HTML5 client-side rendering library SAPUI5 is also one. SAPUI5 strictly follows RIA (Rich Internet Application) standards. It is based on JavaScript which provides a lightweight programming model for desktop as well as mobile applications.

If you want to enrich your career and become a professional in SAP UI5 Fiori, then enroll in "SAP UI5 Fiori Training" - This course will help you to achieve excellence in this domain.

Q2. Why SAPUI5?

Ans: As the HTML5 world is the new age front technology across all aspects of internet applications SAP was kind of trailing in this age because SAP was using age-old WebDynpro for building SAP Web Applications which lacks in rich and user-friendly UI. SAP identified this and came up with its own custom HTML5 library i.e. SAPUI5.

Q3. Explain the Navigation concept in SAPUI5.

Ans: SAPUI5 uses two mechanisms for navigation in applications those are EventBus and Routing where the latter supersedes SAPUI5 1.16. sap.ui.core.routing is the class used for the routing.
We define routing in components metadata in the “routing” key.

 MindMajix YouTube Channel

Q4. What is a Component?

Ans: Component or Component.js is the first point of our application or we can say bthat it serves as index which encapsulates all our applications details i.e. view names, routing details, main view, applications type(Full Screen or SplitApp), application service configuration, etc..

Q5. When and How to use formatter in SAPUI5?

Ans: We need to use formatter when we need to perform some changes on the back end property data on the front end.
we can use formatter while data  binding to a property like as follows:

oControl = new sap.ui.commons.TextField({
value : {path : “/path”, formatter : function(oEvent){
return “Value:”+oEvent;
}}});

Q6. What all design patterns are recommended/available in SAPUI5?

Ans: SAP recommends following application design patterns keeping in mind design consistency of the applications:
1. Master-Detail
2. Master-Master-Detail
3. Full Screen
4. Full Screen-Full Screen-MasterDetail (Multi Flow)

Q7. What all types of data models available in SAPUI5?

Ans: As SAPUI5 follows MVC(Model-View-Controller) there model plays crucial role in the framwork. SAPUI5 has following predefined four data models available:

  • JSON Model – Client-side model, supports two way binding.
  • XML Model – Client-side model and intended for small data sets this is very rarely used model.
  • Resource Model – This is also client side model used to maintain resource bundles, specially texts.
  • ODATA Model – This is most important model of the four provided. This is server side model, supports two way binding ODATA model currently supports ODATA version 2.0.

Q8. What all types of views are available in SAPUI5?

Ans: There are following predefined three types of view available in SAPUI5:
1. JSON view
2. JavaScript View(JS View)
3. HTML View

Q9. What are the Lifecycle methods of SAPUI5 views controller?

Ans: There 4 four Lifecycle methods available in every SAPUI5 views controller. These are onInit(), onExit(), onafter rendering(), onbefore rendering(). onInit is called when a view is instantiated and its controls (if available) have already been created; onExit is called when the view is destroyed; used to free resources and finalize activities; onafter rendering when the view has been rendered and, therefore, its HTML is part of the document; onBeforeRendering is called before the controller view is re-rendered and not before the first rendering.

Q10. What is the main difference between OData Model and JSON Model?

Ans: The JSON model is a client-side model and, therefore, intended for small datasets, which are completely available on the client.The OData model is a server-side model: the dataset is only available on the server and the client only knows the currently visible rows and fields.

Q11. What are SAPUI5 Fragments?

Ans: Fragments are very light weight UI controls and part of another UI. Fragments are not completely like views but they act like a view. Fragments are defined similar like views and are names like “myFragment.fragment.xml“.

Q12. Does Fragment have its own controller?

Ans: Fragments are created without controllers, they don’t have their own controllers they share controller of the view which is invoking it.

Explore SAP UI5 Sample Resumes! Download & Edit, Get Noticed by Top Employers!

Q13. In how many ways you can bind data to your controls?

Ans: We can bind data to any controls using three methods, Property, Element and Aggregation binding.

Q14. What is SAPUI5 Bootstrapping?

Ans: SAPUI5 Bootstrapping means loading and initializing SAPUI5 in any HTML page. The most important library or resource loaded in SAPUI5 bootstrap is “sap-ui-core.js”. Apart from this theme for the application, SAPUI5 libraries etc are declared in the bootstrapping.

Join our newsletter
inbox

Stay updated with our newsletter, packed with Tutorials, Interview Questions, How-to's, Tips & Tricks, Latest Trends & Updates, and more ➤ Straight to your inbox!

Course Schedule
NameDates
SAP UI5 Fiori TrainingMay 18 to Jun 02View Details
SAP UI5 Fiori TrainingMay 21 to Jun 05View Details
SAP UI5 Fiori TrainingMay 25 to Jun 09View Details
SAP UI5 Fiori TrainingMay 28 to Jun 12View Details
Last updated: 25 Apr 2024
About Author

Ravi is an author, coach, and business leader with more than 25 years of experience in the IT industry. He had a long tenure at SAP Labs as Director for Engineering Services of SAP Technology Stack and gained a broader perspective and expertise in multiple SAP solutions. He wrote and managed multiple thousands of pages of knowledge material on various SAP solutions, and actively contributed to SAP events and forums. Besides SAP, he has been a technical mentor for various start-up companies that develop AI and Data Science based solutions. He helped multiple educational institutions in building IT functional-oriented educational programs and promoting industry connect initiatives.

read more
Recommended Courses

1 / 15