If you're looking for Service Desk Analyst Interview Questions for Experienced or Freshers, you are at right place. There are a lot of opportunities from many reputed companies in the world. According to research, the Service Desk Analyst has a market share of about 11.0%... So, You still have the opportunity to move ahead in your career in the Service Desk Analyst. Mindmajix offers Advanced Service Desk Analyst Interview Questions 2020 that helps you in cracking your interview & acquire dream career as an IT Data Analyst.

If you want to enrich your career and become a professional in Service Desk Analyst, then visit Mindmajix - a global online training platform: "Service Desk Analyst Training" This course will help you to achieve excellence in this domain.

Q1) What do you do if a customer is not satisfied with your service? Continue with the same customer or move on to the next one?

Ans: It is my responsibility to make sure the person seeking assistance is satisfied with the service provided.

Q2) What would you do if the customer does not understand what you are trying to explain?

Ans: The best thing here to do is to repeat the question and see if the person understands you. If they don’t understand, I will transfer my call to another assistant who can help them with their issue.

Q3) If a user is complaining that their PC has frequent lockups and reboots, what do you think could be the possible reason behind this problem? 

Ans: There could be a problem with their hard drive. Probably, the CPU might be overheating, there could be a problem with memory, or the power supply must be failing. In a few cases, there can be an issue with their motherboard. However, that's a rare occurrence.

Q4) What are your views and suggestions on a shared workspace?

Ans: A shared workspace is fine as long as we maintain the dignity of the space. It is advisable to not consume foods with a strong smell, to avoid making any disturbing noises and be supportive of each other when working in a shared workspace.

Q5) What is DHCP? 

Ans: DHCP means a network server that provides and assigns IP addresses on its own and does the same with default gateways, and other network parameters to concerned devices. It depends on the standard protocol, known as Dynamic Host Configuration Protocol or DHCP, to respond to broadcast queries by clients.

Q6) What according to you are the minimum and most basic configuration needed to run a desktop?

Ans: We will need a CPU, an operating system, minimum memory storage, a display/monitor to work on, and a network adaptor to configure a basic desktop.

Q7) How familiar are you with the Windows OS? How long have you worked with Windows?

Subscribe to our youtube channel to get new updates..!

Ans: Yes, I am familiar with the Windows operating system and I have been learning and using the Windows OS since high school.

Q8) Can you list some types of OS?

Ans: Yes, they are Windows, Linux, Mac, etc.

Q9) What according to you, is the major difference between Windows 7 and Windows 10?

Ans: Windows 7 is no longer provided with frequent updates, whereas Windows 10 receives two major updates a year 

Q10) Are you aware of our services/products?

Ans: This question is meant to analyze how much research you have done about the company you are applying to. You need to study their services and products to prove that you have done your homework. This will also give you an upper hand as compared to candidates who have missed out on that part.

Q11) Explain the importance of IT skills if you were to work as a Service Desk Analyst and also explain how you plan to stay updated with the latest IT skills?

Ans: IT skills are most important when working as a Service Desk Analyst. In order to stay updated with the latest trends and new IT skills, I use the internet, online resources to learn new skills, and I also believe in learning from my peers.

[Realted Article: Service Desk]

Q12) What do you do if your PC doesn’t turn on in one go?

Ans: I will check the cables and electricity supply first, and if there is no problem with them, I will report the problem to the IT department of the company.

Q13) How would you rate your communication skills?

Ans: Be realistic and humble in this answer. Do not sound way too overconfident but also refrain from underestimating yourself.

Q14) What does your troubleshooting process look like?

Ans: First of all, I gather information from the customer. Next, I identify the issue and verify it as well. After that, I try quick common fixes for the given condition. If that does not give a successful result, I go for the additional resources to further research the issue. Once a solution is found, I perform appropriate repairs or replacement if necessary. After the solution is implemented, I test thoroughly to ensure everything is OK.

Q15) Describe a time when you went above and beyond to help a customer.

Ans: At my previous company, I remember one customer had an issue that kept happening. The common fixes we were using were only temporarily solving the problem. After doing a bit of research, I was able to design and develop a new solution. I called the customer personally and implemented the repair.

Q16) What was the worst part of your previous job?

Ans: Look at the job description. Do not list out anything that is a responsibility you have to handle here. That will create a bad impression on the interviewer and you will come off as ignorant.

Q17) What makes you the perfect fit for our company?

Ans: You may list out your skills and correlate them to your role at this company. Justify why your skill set is the perfect match for the company. You can also state how your experience will be of great use to the company.

Q18) What do you know about Microsoft office 365?

Ans: Microsoft Office 365 is a subscription-based service and can be accessed through the Internet. It does not use the space on your computer as it is not stored there. It is possible to run SaaS applications in the Cloud, however, this doesn't make them a Cloud.

Q19) How would you proceed to explain DNS to someone with no technical background?

Ans: DNS can be explained as a protocol responsible for providing the framework for web browsing. Simply put, DNS is a network of computers that supports the infrastructure necessary to browse the Internet.

Q20) Will you be good at teamwork?

Ans: Know that teamwork is an essential part of any corporate job and you will not get through the interview if you show even a slight dislike towards working cooperatively in a team.