If you're looking for Sitecore Interview Questions for Experienced or Freshers, you are at right place. There are lot of opportunities from many reputed companies in the world. According to research SiteCore has a market share of about 0.5%. So, You still have the opportunity to move ahead in your career in Sitecore Technology and Development. Mindmajix offers Advanced  Sitecore Interview Questions 2019 that helps you in cracking your interview & acquire dream career as SiteCore Developer.

SiteCore Vs SharePoint

Compare SiteCore and SharePoint
Feature SiteCore SharePoint
Platforms Web and iPhone Web, iPhone, and Andriod
Customers Small, medium and enterprises Small, medium, enterprises and freelancers
Support Phone, online and knowledge base Video tutorials along with Sitecore supported mediums
Testing A/B testing supported No A/B Testing
Content Management Supports content management Supports content management
Customer feedback Provides option to manage the customer experience No customer experience management
Integrations Supports few platforms including popular integrations Almost capable of integrating with many available platforms

Sitecore Interview Questions And Answers

Q1) What is Sitecore?

Ans: Sitecore is a software platform that is good for making and updating full featured and dynamic websites of every possible type(Implemented in various industry domains and vertical). It has the advantages of scaling, flexibility and can very well integrate in third-party systems, marketing platforms, overall giving the visitors very dynamic user experience.

Q2) Would it be possible to avoid anchor link anchors to be transformed into links by Sitecore?

Ans: In Sitecore, text lines don’t have to be transformed into links, but there is another way to make an anchor. We must put the cursor above the thing that is out anchor’s destination, with no text highlighting. After that, we should click the hyperlink button to make the anchor and then go on with the rest. This is the right procedure to avoid text transforming into an undesired link.

Q3) What is meant by Item in Sitecore?

Ans: An item is a record in the database. Items are a basic building block of a Sitecore Site. An item mayrepresent any kind of information, e.g. a piece of content, a media file, a layout, etc. Itemsalways have a name and ID that uniquely identifies the item within the database. Items have a template that defines which fields the item contains. An item represent a single version of piece of content is a single language.

An item can be retrieved from a database using Items.

Q4) How many databases are associated with Sitecore?

Ans: There are in total 3 databases:-

  1. Master
  2. Core
  3. Web
Q5) What is meant by CMS?

Ans: A content management system (CMS) is a PC application that supports the creation and modification of digital content using a simple interface to extract away low-level points of interest unless required, typically supporting numerous clients working in a collaborative environment.

Q6) What is meant by page in Sitecore?

Ans: There is no physical page in Sitecore or ASPX Web Form page at the end of the day. In Sitecore, all are things from business client planned final product or specific URL in Sitecore may be called as Page. To alter this page utilizing WYSIWYG editor Sitecore gives interface called Page Editor.

Q7) What is the significance of the sea watchtower picture that shows up at Sitecore sign in?

Ans: This picture shows up that you are not signed into the Content Editor, but rather to the developer tool to the Desktop. The button from the bottom left corner of the display must be pushed(it has the “Sitecore” name on it), then we should hot the “Log off” button for coming back to the log in part. From here the login methodology will be normal: we should hit “Content Editor”, insert the user and password than “Login”.

Check Out SiteCore Tutorials

Q8) What is standard values in Sitecore?

Ans: Standard values were first acquainted in Sitecore 5.3 to overcome some of the issues experienced with the predecessors of standard values – “Masters”. In Sitecore 6 masters was totally evacuated and the idea of standard values assumed control.

Subscribe to our youtube channel to get new updates..!

Standard value is a method of having default or fallback values for fields in Sitecore, implying that when items are created, you can specify a field value that should be used by default. This does represent custom fields you work, as well as standard fields in Sitecore such as presentations and inserts options. This means that you can specify a value on the standard values, and when you create a new item which inherits from this template, it will by default use the values specified on the standard values.

Q9) What are the different tokens supported by Sitecore?

Ans:

  • $name: The name for the new item entered by the user
  • $id: The ID of the new item
  • $parentid: The ID of the parent of the new item
  • $parentname: The name of the parent of the new item
  • $date: The system date in yyyyMMdd format
  • $time: The system time in HHmmss format
  • $now: The system date and time in yyyyMMddTHHmmss format
Q10) What is Incremental Publish in Sitecore?

Ans: Every time the content is changed, Sitecore adds it to the publishing queue. When we select the incremental publish Sitecore will publish only these items which are added to publishing queue.

The contents added/edited programmatically as well as in content editor is will be added to publishing queue.

Incremental publish are fastest compared to Republish and Smart publish as only the edited contents get published.

Q11) Which is the best place for Word and PDF documents?

Ans: Word, PDF, Excel, PowerPoint documents will have their place where the images are which is in the media library, so they don’t have a particular folder provided by Sitecore, they must be placed wherever we place the pictures. Though standard practice suggest that we should create an appropriate directory structure within the media library before storing any media there.

Q12) How do we implement Sitecore?

Ans: Sitecore CMS uses .NET technology, so if our company is a Microsoft shop, Sitecore will fit great. Sitecore is better than many other platforms based on .NET like Sharepoint or OpenText.

  • Pre-implementation: Before we choose Sitecore or any CMS we have to consider our processes and workflows. We must to see where will we put our content and how will we publish it, what strategy and what architecture do we have, what needs to be changed etc. After we get answers to these questions (which was not really easy) we can employ a consultant if we have the required money to help us further.
  • Implementation: After pre-implementation we have to implement our Sitecore CMS platform. The first phase is to gather our staff and make some training to become certified. Being more than a simple paper, the certification helps our team to be more in the know of the Sitecore terminology. If this phase is skipped we will have to do it anyway later at a higher cost so it’s better to save money now.
Q13) What is meant by Layout in Sitecore?

Ans: Whenever a user sends any request to Sitecore through a URL, Sitecore resolves that item by generatingvisual representation of that item. Layout provides the basic structure of this visual representation. The layout is a container which contains a different component of the page. Technically speaking, your.ASPX page is layout and.ASCX,CS or.XSLT file is a component (user control).

Q14) How can you add a new site in Sitecore?

Ans:

  1. Firstly, add the site name in either web.config file or SiteDefintion.config file. It is always recommended to add the site name in SiteDefintion.config file.
  2. Then add the site name in IIS binding.
  3. After that add the site name in the hosts' file.
Q15) What is Media Library in Sitecore?

Ans: Media Library is a digital folder in Sitecore where all the media items are stored. You can manage all your media items from the Media Library, such as images that you want to embed in a webpage or make available for download by visitors. The Media Library contains all your media items, such as images, documents, videos, and audio files.
In the Media Library you can:

  1. Keep all your media files in one place and organize them in a folder structure similar to the content tree.
  2. Navigate the content tree or use Sitecore’s search functionality to quickly find media items.
  3. Upload media files to the Media Library. You can use the upload buttons to browse your computer for images or simply use the Drag & Drop dialog box to add media files.
  4. Make every media content item and media file versionable.
Q16) In what way is the use of XSL better than C# in Sitecore?

Ans: XSLT has advantages over other programming languages in the way that it gives you the possibility to customize or reuse a large variety of pages or various structures for source documents or other structure. For doing this a rule-based processing model will be used, a thing not liked by most people because of the apparent difficulty that has on first use. Even if this seems hard at first, it can be viewed as a long term investment. XLST has fewer performance issues until we use wrong querying like using descendants XPath query, if a website appears to have performance problems, it must be from other reason.

Q17) What is the difference between these Content Management Systems: Sitecore, Umbraco and Episerver?

Ans: Episerver has a lot of positive feedback. Sitecore has the enterprise level and the price is also at the enterprise level. Sitecore is developer friendly, extensible and has a big community in case we look for support, it has a content structure as a tree of nodes, it is known to lead the content management market and is highly rated by many companies. Umbraco has many similarities with Sitecore being constructed on ASP.NET but is a little cheaper. It also has a great community. Actually, we will choose one of these depending on taste, money and the style that we have when working.

Q18) What are the steps to add a new command in Sitecore?

Ans:

  1. Create a class that inherits from Shell.Framework.Commands.Command class
  2. Add your command either at /App_Config/Commands.config file or set up a patch file in/App_Config/Include.
  3. Add your command definition in the core database
Q19) How do you disable analytics in Sitecore?

Ans: You can disable the analytics in Sitecore by changing a few things in Configurations.

Step 1: Disable analytics:

Go to /App_Config/Include/Sitecore.Analytics.config and set Analytics.Enabled to false

Step 2: Comment out analytics related connection strings:

Go to /App_Config/ConnectionStrings.config and comment out, or remove, the following connection strings

Q20) Is there compulsory to put the new picture in a certain place?

Ans: No there is no designed place for new pictures in the media library, so we may choose our own folder for this, but we must be aware to use a commonplace because the folder numbers are quite big. Also, we must know the purpose of the folder before doing anything.

Q21) Which are different types of rendering in Sitecore?

Ans: There are basically three types of rendering used by Sitecore developers.

  1. Sublayout Rendering (mostly used): This is the developer’s favorite and most used rendering method. Sublayout is nothing but.ASCX user control.
  2. Web Control Rendering (average used): ASP.NET web controls are created to use this rendering. Create.CS file for this rendering.
  3. XSL Rendering (rarely used): Very few programmers are using this rendering as writing XSLT program is a bit difficult and it has limited features. Create.XSLT file to use XSL rendering.
Q22) What is Versioning in Sitecore?

Ans: Content authors can add a new version of the content for every item in the Sitecore through the Content editor or experience editor. We can add as many versions as we need in Sitecore.

The content author can rollback to any previous versions easily by selecting it and making it as an active version by publishing it to live.

Q23) What is Template in Sitecore?

Ans: Sitecore uses data templates to define structures of item. Templates contain fields to represent individual elements. Each data template field has a type, such as Text, Image, Checkbox, and various other field types.

Q24) Which are different types of publishing?

Ans:

  • Republish: As the name implies, it will publish every item no matter whether it is changed or not. It is intended to be used when you are publishing a new site first time. This is the most time-consuming publishing method as it blindly publishes all items.
  • Smart Publish: This method works smartly by comparing each item in the master database with the item in the web database. Sitecore maintains the revision number for each item which gets changed whenever the item gets updated. By comparing this revision number with web database, it will create a list of updated items changes and will publish only those items changes. Even though this method is comparing each item, it is much faster than republish method.
  • Incremental Publish: Every time an item is changed, it is added to the publishing queue. This applies both to changes made through the Sitecore user interface and changes made programmatically. Doing an incremental publish will only publish the items in the publishing queue.
    Therefore only items that have been changed will be published and Sitecore does not have to do any comparisons to figure out which items have been changed. This way of publishing is therefore by far the fastest. Republish and smart publish do not use the publishing queue.
Q25) What are the Different types of Databases available in Sitecore?

Ans:

  1. Core
  2. Master
  3. Web