If you're looking for CCNA Interview Questions for Experienced or Freshers, you are at right place. There are a lot of opportunities from many reputed companies in the world. According to research CCNA has a salary ranges from $23,000 to $165,000. So, You still have the opportunity to move ahead in your career in CCNA Engineering. Mindmajix offers Advanced CCNA Interview Questions 2020 that helps you in cracking your interview & acquire dream career as CCNA Engineer.

Do you want to become a CCNA certified professional? Then enroll in "CCNA Training" this course will help you to achieve excellence in this domain.

CCNA Interview Questions & Answers 2020

Q1. What is a network address? What is the purpose of each part of a network address?

Ans: Network addresses are the addresses used in packets. Each network address has a network port, which identifies a particular data link, and a host or node part, which identifies a specific device on the data link identified by the network part.

Q2. What is Routing?

Routing is a process of finding a path to transfer data from source to destination.

Q3. What is the advantage of VLAN?

Ans: VLAN facilitates you to create a collision domain by groups other than just physical location while in conventional LAN domains are always tied to a physical location.

Q4. What are the advantages of LAN switching?

Ans: Following are the main advantages of LAN switching:
1. It allows full duplex data transmission and reception.
2. Media rate adaption.
3. Easy and efficient migration.

Q5. What is the difference between private IP and public IP?

Ans: Public IP is used across internet while private IP is used within the local LAN.

Q6. Explain the terms Unicast, Multicast, Broadcast and Multicast.

Ans: Unicast: It specifies one to one communication.
Multicast: It specifies one to a group communication.
Broadcast: It specifies one to all communication.
Multicast: It specifies one to nearest communication.

Q7. What is the difference between static IP addressing and dynamic IP addressing?

Ans: Static IP addresses are reserved and they don't change over time while dynamic IP addresses can be changed each time you connect to the internet.
Static IP addresses are given manually while dynamic IP addresses are provided by DHCP server.

Related Article: CCNA Tutorial

Q8. What is VLAN?

Subscribe to our youtube channel to get new updates..!

Ans: VLAN stands for Virtual Local Area Network.

Q9. What is the difference between communication and transmission?

Ans: Communication is a process of sending and receiving data by an externally connected data cable whereas transmission is a process of sending data from source to destination.

Q10. What is the 2nd layer of the OSI layer model?

Ans: Data link layer is the second layer of the OSI model.

Q11. What is the main difference between full and half-duplex?

Ans: In full-duplex, communication occurs from both side, while in half-duplex communication occurs in one direction.

Q12. At which layer of OSI does frame relay technology work?

Ans: Frame relay work at Data link layer OSI model

CCNA Networking interview questions :

Q13. What is the passive topology in CCNA?

Ans: When the topology enables the computers on the network only to simply listen and receive the signals, it is known as passive topology because they don't amplify the signals any way.

Q14. Can you assign IP on layer 2?

Ans: No, you cannot assign IP addresses on layer 2.

Q15. What are the possible ways of data transmission in CCNA?

Ans: These are the three possible ways of data transmission:
1. Simplex
2. Half-duplex
3. Full-duplex

Q16. What is OSPF stand for?

Ans: Open Shortest Path First

Check Out CCNA Tutorials

Q17. What is the difference between RIP and IGRP?

Ans: RIP depends on the number of hops to determine the best route to the network while, IGRP considers many factors before decides the best route to take i.e. bandwidth, reliability, MTU and hops count.

Q18. What is the range of Class A?

Ans: 1-126

Q19. What is BootP?

Ans: BootP is a short form of Boot Program. It is a protocol that is used to boot diskless workstation connected to the network. BootP is also used by diskless workstations to determine its own IP address and also the IP addresses of server PC.

Q20. What is Latency?

Ans: Latency is the amount of time delay. It is measured as the time difference between at the point of time when a network receives the data and the time it is sent by another network.

Q21. What is PoE?

Ans: PoE is said to be Power over Ethernet. It is used pass electric signal with data at a time.

Q22. What is MAC address?

Ans: MAC address stands for Media Access Control address. This is an address of a device which is identified as the Media Access Control Layer in the network architecture. The MAC address is unique and usually stored in ROM.

Q23. Can you use two different subnet IP’s on a WAN link?

Ans: Yes.

Q24. What is the difference between ARP and RARP?

Ans: ARP stands for Address Resolution Protocol. ARP is a protocol that is used to map an IP address to a physical machine address.
RAPR stands for Reverse Address Resolution Protocol. RARP is a protocol that is used to map a MAC address to IP address.

Related Article: CCNA Certification Exam And How To Pass It!

CCNA Routing Interview Questions

Q25. What is the stub area?

Ans: A stub area is an area that does not accept routing updates from outside its autonomous system.

Q26. What are the three sources of signal degradation on a data link?

Ans: The three sources of signal degradation on a data link are attenuation, interference, and distortion. Attenuation is a function of the resistance of the medium. Interference is a function of noise entering the medium. Distortion is a function of the reactive characteristics of the medium, which react differently to different frequency components of the signal.

Q27. What is Ping? What is the usage of Ping?

Ans: PING stands for Packet Internet Groper. It is a computer network tool which is used to test whether a particular host is reachable across an IP address or not.

Q28. What are the different types of the password used in securing a Cisco router?

Ans: There are five types of passwords can be set on a Cisco router:
1. Consol
2. Aux
3. VTY
4. Enable Password
5. Enable Secret

Q29. Is HSRP is cisco proprietary or introduced by IEEE?

Ans: HSRP is Cisco’s proprietary

Q30. What is the maximum value of administrative you can use?

Ans: 255

Q31. What does AAA stand for?

Ans: Authentication, authorization and accounting

Q32. Which feature should a routing protocol have to support VLSM?

Ans: It should include the subnet mask of each destination address.

Explore CCNA Sample Resumes! Download & Edit, Get Noticed by Top Employers!Download Now!