If you're looking for IBM API Connect Interview Questions for Experienced or Freshers, you are in the right place. There are a lot of opportunities from many reputed companies in the world. According to research, IBM API Connect has a market share of about 52.45%. So, You still have the opportunity to move ahead in your career in IBM API Connect Architecture. Mindmajix offers Advanced IBM API Connect Interview Questions 2021 that helps you in cracking your interview & acquire a dream career as IBM API Connect Architect.

For an in-depth understanding and practical experience, Explore IBM API Connect Training.

 



IBM API Connect Interview Questions And Answers

Q1) Why maintaining the lifecycle of an API is important

Ans: An API is designed to access the features or the functions of an operating system. Creating an API is not always a simple job. It needs a lot of money to be invested. If the API doesn’t work properly due to lack of maintenance, there are certain things that can go wrong. There are chances of the introduction of lots of errors. Because it is possible to integrate applications with each other, an API designed for a specific task might be used for others and thus the future cost can be saved. However, this is only possible when the lifecycle of an API is maintained.

Q2) Who can use IBM API connect and why?

Ans: IBM API is a good option to consider for those who are engaged in It operations, Developers, and business promoters. It has been designed to help them in different aspects such as decision making, reliable management of operations, and helping programmers to ensure proper integration with each other.

Q3) What are the benefits of using IBM API connect according to you?

Ans: It is actually an approach that always makes sure of properly creating an API which is necessary to get errors free results. In addition to this, it is also necessary that API’s run in a reliable manner and can be managed securely. For all this, IBM API can simply be trusted. It is actually one of the best API lifecycle management solutions that are widely trusted.

Q4) In an API builder work, how many files are created for the master package and temporary tables?

Ans: Two files are created basically and both are useful to create the output code. 

Q5) What exactly is the motive of API connect by IBM?

Ans: IBM API's aim is to make the application highly reliable and scalable. API’s are generally the data applications that are small in size and are meant to help experts in performing a specific task. IBM API cut down all the errors from the work of programmers and the key challenges that are associated with the integration approach.

Q6) What exactly do you know about the Rest API?

Ans: Developers often have to make requests and have to receive responses. REST API is nothing but a set of functions through which developers can perform the same task. The best thing is it can easily be accessed or can be made available through HTTP protocol. The developers can always make sure of reliability as well as the functionality of the tasks and the good thing is they are all similar to each other which makes them simple to handle and operate.

Q7)Write the procedure or the modules of creating an API in a stepwise manner?

Ans: 

1. Creation
2. Testing
3. Deployment
4. Debugging
5. Clustering
6. Scaling
7. Monitoring
8. Management and administration

In this to this, integration can also be done in case the need for the same is felt. 

Q8) What is the benefit of using Runscope for API testing?

Ans: Runscope is basically a web application that offers backend services. It is actually an interface that is very easy to use.

Q9) While creating an Application Program Interface, when can problems declare their presence?

Subscribe to our youtube channel to get new updates..!

Ans: Problems can be there anytime. However, there are stages that need the extra attention of the developers and other experts. While running, testing, updating, or while scaling, there are certain chances of things going wrong

Q10) Name one feature about IBM API Connect that makes it the ideal option to consider for any form of the development process in IT?

Ans: The API connect is capable to handle multiple languages when it comes to development and supports all sizes of applications. It is based on the frameworks of Node.js and Java and thus there is no need for the users to worry about anything when it comes to using them for development and integration purposes. 

Q11) What are the features of API connect for the core IT sector and what makes businesses trust this approach for large-scale deployments?

Ans: One of the leading features of API Connect is it simply boosts the rate of innovation in the core IT sector. It makes language reading easy and at the same time helps developers to impose a strict upper limit on the code while performing a specific task. Every customer can be paid special attention by any business with the help of this approach. Also, the delivery of services, as well as applications can be made better and up to an excellent extent. This is the reason why a lot of businesses are adopting it.

Q12) How can you say that API testing is different from UI level testing?

Ans: Testing the graphical interface is generally considered as UI testing. It basically includes testing the ways users interact with the applications and its elements such as images. Its prime aim is to check whether the layout and the appearance of an application is fine or not. On the other side, API testing is meant to enable communication among the software systems that are separate. Execution among different applications can be done through an API.

Q13) What are the major challenges that are associated with the development of an application in the present scenario?

Ans: Application development has changed up to a great extent in the last few years. The reason for this is to change the needs of businesses and users. There are certain challenges associated with modern application development. The very first one is to integrate the different technologies with each other which need expertise in different sections of IT. This often creates bugs and other similar issues. Also making the apps scalable and compatible with all the technologies and frameworks is a daunting task.

Q14) What do you mean by the term bug management?

Ans: Bug management is an important module in product lifecycle management. Its aim is to simply eliminate the bugs up to a good extent and the fact is it’s easy to maintain all the general standards with this approach. A bug is basically a small error in the software or an application that can affect its functionality. 

Q15) What exactly do you know about the Software Development Life cycle?

Ans: It is nothing but the systematic development of different modules related to an application. It is generally done to ensure outcomes free from any form of technical glitches as it largely matters in Information Technology. 

Q16) What are the modules that are associated with the SDLC?

Ans: There are actually certain modules and largely depends on the application type and its function. Some of the basic modules include:

1. System analysis
2. Requirement gathering
3. Coding 
4. Testing
5. Documentation

Q17) What if one module of an API has a data error in it? Can it be considered for further use?

Ans: Errors are quite common in API. However, this doesn’t mean that you can proceed with them further. There is always a need to rectify the same for the purpose of integration. If modules have data errors, there are chances that the entire project may get fail. 

Q8) What do you mean by the term estimation? How does that matter?

Ans: Estimating the various aspects related to the design of an API is considered as the basic estimation. It generally covers the cost factors, maintenance factors. Factors such as efforts, time, as well as a resources are considered on large scale in this approach. 

Q19) What exactly do you know about API testing?

Ans: API basically specifies the way the different components of software interact with each other and what would be the outcome of the same. It is basically a set of procedures and well-defined functions that enable the creation of applications that are always in a position to simply access the features and functions of the data of any assigned application. Testing all such functions is generally considered as API testing.

Q20) Name the three tools that are generally used to test the API?

Ans: There are certain tools available. However, the ones that are considered as best ar

1. Load UI Pro
2. Soap UI Pro
3. Alertisite API

Q21) What are the tests that you can perform on an API? Are these tests related to each other in some way?

Ans: API can be verified to know whether it’s updating any data structure or is not performing this task. This is actually the most common test that can simply be performed. All the returned values from an API can be checked and this is another common test. In addition to this, sometimes an API triggers another one without intimation and this is another test that needs to be performed.

All these tasks are completely different and they have no applications with each other. However, a few steps are common in them.

Q22) Name and compare the three editions of API Connect?

Ans: The three editions of API Connect are:

1. Essentials
2. Professionals
3. Enterprise

Essentials are available free of cost for developers and businesses. In this edition, no IDM support is available. Professional is the edition that can be considered for departmental use. It enables users to add nodes with a data center but there is a limit on the same. The third edition is the Enterprise which has all the features that can be accessed anytime. Full support of IBM is available all the time. 

Q23) What do you mean by the term SOAP?

Ans: It is basically considered for exchanging the information among the systems that are different. It stands for Simple Object Access Control and is basically a very common protocol used in the API approach.

Q24) Name any two important tasks that you need to perform when it comes to testing an API?

Ans: Configuring the application control parameters and view & execute the API test reports are very important tasks. 

Q25) What are the actions in the lifecycle management of an API?

Ans: The very first thing is to make sure that the API has been designed to meet the specific standards so that it couldn’t affect future outcomes. There are compilers that must be used to ensure compatibility. Any form of bugs that declare their presence must immediately be removed and at the same time, developers must make sure user-friendly APIs as they need less maintenance. 

Q26) While testing an API, is there always a need to test the entire API that is configured in the same file?

Ans: No, there is no need for the same. This is because, in a specific file, all API’s are similar in every aspect. Testing one means all others are tested.

Q27) How developers can create testing tools for Win32 applications?

Ans: This is generally done with the help of a TestApi. It actually offers a complete set of building blocks that are useful for this task. It also consist s of data structure and all-important algorithms. Because it is actually a library of utility, a number of tools can be created with the help of it.

Q28) Name the different methods of performing an Input Injection?

Ans: In API, sometimes there is a need to simulate the user input for different purposes. All such ways are regarded as Input Injection. There are certain methods for this and few of them are:

1. Simulation using Low-level Input
2. Robotic simulation
3. Direct method Invocation
4. Device Driver simulation
5. Accessibility interface invocation.

Q29) Name a few protocols that are commonly used for testing an API?

Ans: These are:

1. SOAP
2.HTTPS
3. UDDI
4. JMS

Q30) Suppose you are writing an API document, what are the prime factors that you pay attention to?

Ans: While writing an API, the very first thing to consider is to provide the source of the content so that it can be assured that the outcome will be free from any form of errors. Next is to pay attention to the Delivery Layout. Users also need to provide the information for all the functions present in the document.