If you are searching for webMethods Interview questions, then go through the below listed top 20 webMethods interview questions and prepare well for the interview. webMethods is an enterprise company that aims to provide business process integration, application integration and B2B partner integration.

Do you want to become a webMethods developer? For better career opportunities, then enroll in "webMethods Training" this course will  help you to achieve excellence

webMethods Interview Questions And Answers

Q1: What is the webMethods?

Ans: The webMethods is an enterprise software company founded in 1996 by Software AG. It is mainly focused on application integration, B2B partner integration, and business process integration. This company provides web services to connect software application over the internet. 

Q2: What is Enterprise Application Integration (EAI)?

Ans: Enterprise Application Integration (EAI) is an integration framework that includes a collection of technologies and services. It is used to enable the integration of applications and system across the enterprise. EAI allows sharing the business processes with multiple organizations.

Q3: Mention the list of webMethods Integration tools?

Ans: The following are the webMethods Integration tools:

  • webMethods Adapters

  • webMethods Broker

  • webMethods Developer

  • webMethods EDI module

  • webMethods eStandards modules

  • webMethods EDIINT

  • webMethods Integration Platform

  • webMethods Integration Server

  • webMethods Monitor

  • webMethods Optimize for Infrastructure

  • webMethods PIM

  • webMethodsTrading Networks

Q4: What is a Flow Service? 

Ans: A flow service is a graphical programming language that runs in the webMethods Integration Server. It is designed to simplify the error-prone aspects of integration/ B2B activities. Flow service is written in webMethods flow language.

Q5: What is the use of built-in pub.Flow: save Pipeline service?

Subscribe to our youtube channel to get new updates..!

Ans: pub. Flow: save Pipeline services is used to save the existing pipeline to the named memory location in an integration server.

Q6: Mention the list of modules in webMethods?

Ans: The modules of webMethods are as follows:

  • Business Activity Monitoring

  • Business Process Management

  • Integration and B2B activities

  • Service-oriented Architecture.

Q7: How to find dependents of the selected element on the server?

Ans: To find dependents of the select element, right-click on an element for which you want to find the dependents in the navigation panel, and click dependents.

Q8: Define Element in webMethods?

Ans: An element that appears in Navigation panel in webMethods Developer. It includes IS documents types, IS Schemas, specifications, folders, triggers, and services. 

Q9: How to open the session on various servers?

Ans: Select Session from the menubar and click open to open the session on various servers. The key in the server IP and port to open the connection. Enter the required credentials on the server.

Q10: What are the programming languages supported by webMethods?

Ans: webMethods Integration Server supports C/C++, .NET, Java. and inherent programming languages.

Q11: What are the tools used to test a web service?

Ans: The tools used to test a web service are Firefox poster plugin for Restful services and SoapUI for Soap WS.

Q12: How to apply web services implemented in .NET?

Ans: HTTP handlers help to cut off requests to .asmx file to apply the web services in .NET.

Q13: What is the use of sequence operation while creating Flow services?

Ans: Sequence operation is used to group a subset of Flow operation to treat as a unit while creating a Flow service.

Q14: Explain about Loop operation?

Ans: The Loop operation allows to execute one or more actions in a loop. It helps to process a data array, and logic to transform the data from one format to another format.

Q15: What are the types of Loop operations?

Ans: There are two types of Loops. They are as follows:

Times Loop: It allows us to perform a certain action in n number of times. Times Loop specifies the number of times the Loop block to be executed.  

Each item: Each item is used to iterate each key in the given array. It allows us to perform certain actions for all the elements of a collection.

Q16: Mention some list of companies that provide EAI tools?

Ans: The following are the list of some companies that provide EAI tools:

  • webMethods

  • MQSeries (IBM)

  • iPlanet

  • WebLogic (BEA)

  • TIBCO

  • Vitia

  • BizTalk (Microsoft) etc.

Q17: What are the major categories of EAI?

Ans: The following are the major categories of the EAI tool:

1. API Level Integration:

  • Published API services can access data.

2. Data Level Integration:

  • Batch data transfer

  • On-line propagation of data updates.

3. Service Method Level Integration:

  • Various applications share standard services.

4. User Interface Level Integration:

  • Common user Interface for unifies access to various applications.

Q18: Explain about sequence operation?

Ans: Sequence operation is used to group the processing variations to support error-handling. It helps to build a set of steps to treat as a group to execute one after another in order. By default, all the steps in aflow service, except the child branch are executed as the members of an implicit sequence step.

Q19: What are the advantages of EAI?

Ans: The following are the advantages of EAI:

  • EAI maintain information integrity over multiple systems.

  • It can streamline processes that include data from various software applications.

  • It enables the flow of information between separate software programs within the company also from outside the organizational systems.

  • The best EAI advantage is that it allows organizations to recognize and respond to opportunities more quickly.

Q20: Mention the disadvantages of EAI?

Ans: The disadvantages of EAI are as follows:

  • The nature of EAI requires dynamic project managers to manage their implementation

  • EAI has many departments to conflict requirements; there should be clear accountability for the systems.

  • Lack of EAI experts to resolve any technical issues.

  • The lack of agreement on interface designs leads to more effort to map between various systems data needs.