If you're looking for Oracle Apps DBA Interview Questions for Experienced or Freshers, you are at the right place. There are a lot of opportunities from many reputed companies in the world. According to research, Oracle Apps DBA has a market share of about 0.8%. So, You still have the opportunity to move ahead in your career in Oracle Apps DBA Development. Mindmajix offers Advanced Oracle Apps DBA Interview Questions 2021 that help you in cracking your interview & acquire a dream career as an Oracle Apps DBA Developer.

Do you want to Enrich your career with a Oracle Apps DBA certified professional, then visit Mindmajix - A Global online training platform: “Oracle Apps DBA Training” Course.  This course will help you to achieve excellence in this domain.

Oracle Apps DBA Interview Questions and Answers

Q1) I am applying a patch, can I open another session and run adadmin?

Ans: Yes, We can run unless you are running a process where workers are involved

Q2) I am applying a patch, can I open another session in another node and run adpatch?

Ans: No because it will create tables while running the first session when you start the 2nd session it will fail due to the first

Q3) How to determine Oracle Apps 11i Version?

Ans: select RELEASE_NAME from fnd_product_groups;
You should see output like
RELEASE_NAME———————–11.5.10.2

Q4) How to find the Database version?

Ans: SQL> select * from v$version;
The command returns the release information, such as the following:Oracle9i Enterprise Edition Release 9.2.0.7.0 – ProductionPL/SQL Release 9.2.0.7.0 – ProductionCORE 9.2.0.7.0 ProductionTNS for 32-bit Windows: Version 9.2.0.7.0 – ProductionNLSRTL Version 9.2.0.7.0 – Production

Q5) How to find opatch Version?

Ans: opatch is a utility to apply database patch, In order to find opatch version execute”$ORACLE_HOME/OPatch/opatch version”
You can check OPatch -lsinventory

Q6) How to find out invalid objects in the database?

Ans: select count(*) from dba_objects where status =’INVALID’

   Related Article: Oracle DBA Interview Questions

Q7) How you will see hidden files in Linux/Solaris?

Ans: ls -la

Q8) How to find that the database is 64-bit/32-bit?

Ans: $RDBMS_ORACLE_HOME/bin/file oracle

Q9) What is the top command?

Ans: Top is an operating system command, it will display the top 10 processes that are taking high CPU and memory. 8. What is a patch? A patch can be a solution for a bug/it can be a new feature.

Q10) What are the different types of patches?

Ans: one-off, mini packs, family packs, maintenance packs, rollup patches, consolidated patches.

Q11) What is a one-off patch?

Ans: An one-off patch is a small patch of (20-90K size) without any pre-req’s

Q12) What is a mini pack?

Ans: A mini pack is one which will upgrade any product patchset level to the next level like AD.H to AD.I

Q13) What is a Family pack?

Ans: A Family pack is one that will upgrade the patchset level of all the products in that family to particular patchset level.

Q14) What is a Maintenance pack?

Ans: A maintenance pack will upgrade applications from one version to another like 11.5.8 to 11.5.9

Related article: Managing Oracle Database Control File

Q15) What is a Rollup patch?

Ans: A rollup patch is one which will deliver bug fixes identified after the release of any major application versions like 11.5.8/11.5.9

Q16) What is a consolidated patch?

Subscribe to our youtube channel to get new updates..!

Ans: Consolidated patches will come into the pictures after upgrades from one version of applications to another, all post-upgrade patches will a consolidated and given as consolidated patch.

Q17) How you will find whether a patch is applied/not?

Ans: Query ad_bugs.

Q18) What is the other table where you can query what are the patches applied?

Ans: Ad_applied_patches

Q19) What is the difference between ad_bugs and ad_applied_patches?

Ans: A patch can deliver a solution for more than one bug, so ad_applied_patches may not give u the perfect information as in the case of ad_bugs.

Q20) How you apply a patch?

Ans: Adpatch

Q21) What inputs do you need to apply a patch other than driver name and etc?

Ans: Apps and system passwords

Q22) What are the table you are adpatch will create and when?

Ans: Adpatch will create FND_INSTALL_PROCESSES and AD_DEFERRED_JOBS table when it will apply d,g, and u drivers

Q23) What is the significance of the FNDINSTALL_PROCESSES and AD_DEFERRED_JOBS table?

Ans: FND_INSTALL_PROCESSES table will store the worker information like what job is assigned to which worker and it's status. AD_DEFERRED_JOBS will come into the picture when some worker is failed, it will be moved to AD_DEFERRED_JOBS table, from where again adpatch will take that job and try to resign, after doing this 3 times if still that worker is failing, then adpatch will stop patching and throw the error that particular worker has failed. We need to troubleshoot and restart the worker.

Q24) If it is a multinode installation which driver we need to apply on which node?

Ans: c,d,g on concurrent node and c, g on web node. If it is a u-driver we need to apply on all nodes.

Q25) While applying an application patch is that necessary that your database and listener should be up?

Ans: Yes. why because adpatch will connect to the database and update so many tables etc…..

Q26) While applying a patch if that patch is failing because of a pre-reg then how you will apply that pre-reg patch and resume with the current patch?

Ans: We need to take the backup of FND_INSTALL_PROCESSES and AD_DEFERRED_JOBS tables and restart the directory at APPL_TOP/admin/SID and then use adctrl to quit all the workers. Then apply the pre-req patch , after that rename u r restart directory to its original name and create FND_INSTALL_PROCESSES and AD_DEFERRED_JOBS tables from the backup tables. Start adpatch session and take the options want to continue the previous session.

Q27) What is adctrl?

Ans: Adctrl is one of the adutilities, which is used to check the status of workers and to manage the workers.

Q28) Can you name some of the menu options in adctrl?

Ans: Check the status of workers, tell the manager that the worker has quieted, restart a failed worker, etc….

Q29) How to skip a worker and why?

Ans: We can skip a worker using option 8 in actual which is hidden. We will go for skipping a worker when we have executed the job which the worker is supposed to do.

Q30) How adpatch knows what are the pre-reqs for the patch to which it is applying?

Ans: With every patch a file called b.ldt file will be delivered which contains the pre-req information. adpatch load this into the database using FNDLOAD and check, whether those pre-req patches were applied or not.

Q31) What is FNDLOAD?

Ans: FNDLOAD is a utility that is similar to SQL loader but loads code objects into the database, whereas SQL LOADER loads data objects into the database.

Q32) What c-driver will do?

Ans: C-drive copies the files from the patch unzipped directory to the required location in your application file system. Before copying it will check the file version of the existing file at the file system with the file version of the file in the patch. If the patch file version is higher than what it is at the file system level then only the c-driver will copy that files.

Q33) How adpatch will know the file versions of the patch delivered files?

Ans: With each patch, a file with the name f.ldt is delivered, which contains the file versions of the files delivered with the patch. Adpatch will use this file to compare the file versions of files it delivering with the file on the file system.

Start learning: Oracle Performance Tuning Interview Questions

Q34) What is the adpatch log file location?

Ans: APPL_TOP/admin/SID/log

Q35) What are the worker log file name and its location?

Ans: adwork01,adwork02…… and location is APPL_TOP/admin/SID/log

Q36) How you will know what are the files the patch is going to change just by unzipping the patch?

Ans: When u unzip a patch it will keep all the files related to a particular product under that directory inside u r patch directory for example if the patch delivering files related to the FND product then it will create a subdirectory under the patch directory with the name FND in which it will put all related files to that product

Q37) What is the significance of the backup directory under your patch directory?

Ans: When we apply a patch it will keep the copy of the files which its going to change in file system.

Q38) What are the different modes you can run your adpatch?

Ans:

1. Interactive – default mode
2. Non interactive – Use defaults files to store prompt values
(adpatch defaultsfile= interactive=no)
3. Test – Without actually applying a patch just to check what doing.(adpatch apply=no)

Q39) How you will monitor your applications as well as a database?

Ans: We have our custom scripts that are scheduled to run at a specific time which will monitor whether applications and databases are up/not. And it will mail us if some processes are not running. And we have one script which will check the database alert log for ORA errors and mails it to us. Based on this we will react.

Q40) What are the latest ORA errors you have encountered?

Ans: Usually we will get the ORA errors like unable to extend the tablespace by so and so size. And we will check those tablespaces for space, if space is not there we will resize the data file and add one more datafile.

Q41) Which table you will query to check the tablespace space issues?

Ans: bytes column in dba_free_spaces and dba_data_files

Q42)  Which table you will query to check the temp tablespace space issues?

Ans: dba_temp_files

Q43) What is temp tablespace? And what is the size of temp tablespace in you are instances?

Ans: Temp tablespace is used by so many application programs for sorting and other stuff. Its size is between 3 to 10 GB.

Q44) What is autoconfig?

Ans: Autoconfig is a utility that is used to maintain the application environment and configuration files.

Q45) What are the parameter autoconfig will ask for?

Ans: Context file name and apps password

Q46) What is a context file?

Ans: Context file is a central repository, which stores all application configuration information. The name is like _ .xml

Q47) How you will find auto-config is enabled/not for u r applications?

Ans: Open any env / configuration files, the first few lines will tell u that these files are maintained by autoconfig.2. Ifcontextname.xmlfile is there in APPL_TOP/admin

Q48) How autoconfig will create env and configuration files?

Ans: Autoconfig will go to each and every top template directory take the templates from there and fill the values from the XML file and create the required files.

Explore Oracle Apps DBA Sample Resumes! Download & Edit, Get Noticed by Top Employers!Download Now!

Q49) In how many phases autoconfig will run?

Ans: Autoconfig will run in 3 phases.
1. INIT – Instantiate the drivers and templates
2. SETUP – Fill the templated with values from XML and create files
3. PROFILE – Update the profile values in the database.

Q50) What is the location of adconfig log file?

Ans: APPL_TOP/admin//log/

Q51)Is it possible to restore an auto-config run?

Ans: Adconfig will create a restore.sh script at $APPL_TOP/admin//out/. This restore.sh will copy the backed up files before autoconfig run to its original locations. But the profile values updated in the database can’t be restored back.

Q52) How to run auto-config in test mode?

Ans: adchkcfg.sh script at AD_TOP/bin. This script will run auto-config in test mode and create the difference file which tells us what is going to change when u actually run autoconfig.

Q53) How to find auto-config is enabled or not for the database?

Ans: If we have appsutil directory under RDBMS_ORACLE_HOME