If you're looking for OKTA Interview Questions for Experienced or Freshers, you are in right place. There are a lot of opportunities from many reputed companies in the world. According to research, the average salary for OKTA is approximately $88,428 pa.

So, You still have the opportunity to move ahead in your career as an OKTA Software Architect. Mindmajix offers Advanced OKTA Interview Questions 2021 that helps you in cracking your interview & acquire your dream career as OKTA Integration Network.

If you would like to Enrich your career with a OKTA certified professional, then visit Mindmajix - A Global online training platform: “OKTA Training” Course. This course will help you to achieve excellence in this domain.

OKTA Interview Questions - Table of Contents

1. What is OKTA?

2. Why OKTA is in demand?

3. Give names of different OKTA products?

4. What is Single Sign-on? Explain its benefits?

5. Define Multi-factor authentication?

6. Mention few benefits of the OKTA Universal directory?

7. Can the admin of OKTA see the passwords of any user?

8. What is SAML?

9. Why to use SAML?

OKTA interview Question and Answers

Q1) What is OKTA?

Ans: OKTA is an application management service, developed for the cloud, which ties all devices, logins, and application.

Q2) Why OKTA is in demand?

Ans: OKTA is in demand due to the below three reasons. 

  • It helps organizations to construct customer-oriented experiences.
  • It helps to block data breaches.
  • It helps to construct and modernize IT.

Q3) Give names of different OKTA products?

Ans: There are different products provided by OKTA.

1. Single sign-on
2. Lifecycle management
3. Universal directory
4. Multi-factor authentication
5. OKTA API Products

Q4) What is Single Sign-on? Explain its benefits?

Ans: Single Sign-On (SSO) enables us to integrate all web and mobile apps. It has many benefits like it reduces login related help desk problems. It is also faster and easy to use different apps for new users. Also, IT-related businesses can be integrated faster.

Q5) Define Multi-factor authentication?

Ans: Multi-factor Authentication provides different ways to implement various factors of authentication across usability and assurance levels.  Different factors are described below:

1. Knowledge: It depends on users’ knowledge
2. Possession: It depends on something users have
3. Biometric: It depends on something which the user is.

Multi-factor authentication

Q6) Mention few benefits of the OKTA Universal directory?

Ans: Universal Directory is a centralized place for managing all users, groups, and devices from any source. It has a few benefits which make it most secure.

  • It provides group-based password policies
  • All the users and passwords are stored securely in it
  • It has also the option of complexity for password policy
  • It also supports rich SAML and authorization scenarios based on different attributes.

Q7) Can the admin of OKTA see the passwords of any user?

Subscribe to our youtube channel to get new updates..!

Ans: Passwords are not visible to anyone. OKTA Admin can only see the username of any user.

Q8) What is SAML?

Ans: Security Assertion Markup Language(SAML) is an open standard for issuing authorization and authentication between different providers.

Q9) Why to use SAML?

Ans: SAML has many benefits for individual users, identity providers, and service providers.

  • It saves time from administrative tasks like password resets etc.
  • It increases security 
  • It also increases usage by reducing barriers to entry.

Q10) How do SAML works?

Ans: SAML sets a secure environment between different organizations. To communicate seamlessly, the identity provider and service provider needs to implement SAML.

Once SAML has been set up, when the user tries to access SP, IDP will authenticate the user. SP will confirm and assures that message is coming from the trusted IDP and registers a session with the app for the user.

Q11) Explain the difference between the SCIM connector and server?

Ans: SCIM is the System for Cross-domain Identity Management. SCIM is used to connect Okta to on-premises applications. Okta and on-premises applications communicate via Okta provisioning agent and a SCIM server or a provisioning connector constructed with the help of provisioning connector SDK.

Q12) How can we set up to send an email notification to new users upon joining?

Ans: There is one checkbox, which needs to be unchecked to send a welcome email to any new user. Navigation for the same is as below.

Okta Admin Console → Directory → Directory Integrations → AD → Settings → ‘Don't send new user activation emails for this domain’ Checkbox

Q13) How long SMS(OTP) is valid for multi-factor authentication? Can we edit it?

Ans: SMS(OTP) is valid only for 5 minutes. We cannot modify it. Timeout is not configurable as of now in Okta MFA.

Q14) Is there any way to remove the remembered device or account so that it will re-prompt for MFA?

Ans: Yes, it is possible to forget a remembered decide/account. There is a table called People, where the “reset multifactor” button is placed. This button can clear the MFA factor set up on any device or account.

Q15) Can we enter multiple mobile numbers in Okta MFA?

Ans: No, Okta MFA doesn’t support multiple mobile numbers as of now.

Q16) How to add a factor in Java?

Ans: Code to add factor in JAVA: oktaClient.instantiate(SecurityQuestionFactor.class);

Related article: JAVA Online Certification

Q17) How to add users in bulk in Okta?

Ans: Okta Admin can upload users in bulk by navigating to the below location.

Directory → More Actions → “Import Users From CSV”

Okta also provides a Realtime Sync facility to updates user profiles, groups, group members during the sign-in period instead of waiting for any import.

Q18) Can we give priority to password policies?

Ans: Universal directory provides group password policies, where any policy having higher priority over others will take precedence.

Q19) Can users be notified if their passwords will be expiring soon?

Ans: Okta supports password expiration notification to Okta users. This option can be seen under the below directory.

Security → Authentication → Default Policy → Prompt user "X” days before password expires.

Q20) Which two attributes define the last login of an Okta user?

Ans: Whenever any Okta user logs in Okta account, the AD attributes- last login and last logon timestamp are modified and updated to recent.

Q21) Can we set up MFA when the user changes the password?

Ans: MFA is only applicable to user logins. There is no option that can prompt MFA while the user is changing the password.

Q22) Is it possible to change the MFA prompt text?

Ans: No, Okta doesn’t support changing MFA prompt text as of now.

Q23) Define state token?

Ans: State token is termed as a temporary token that encodes the state of the current transactions.

Q24) Is there any way to download all users or groups from Okta?

Ans: All users and groups can’t be located in one place. 80% of them will be found in system logs and reports. Users permissions can be found in Security → Administrators directory.

Q25) If multiple factors are configured for Okta MFA for any user, which one will be considered?

Ans: In the case of multiple factors for Okta MFS, users will get a chance to choose the factor they wish to use. Admin can restrict easy factors by creating policies.