The demand for SoapUI professionals is always on the rise. This is due to the fact that many companies across the world are using SoapUI because of its various testing capabilities, which include functional, performance, stress, and data driven testing, etc. We are providing here a good number of questions with an intention to help the SoapUI aspirants.    

SoapUI Interview Questions and Answers

1. Who defined Soap?

Ans: Soap is a lightweight protocol defined by the World Web Consortium (W3C).

2. What are the different parts of SOAP?

Ans: The following are the parts of SOAP:

  • Envelope: This part defines a framework to specify what a message should contain and also the method to process it.
  • Encoding rules: This part serves the purpose of expressing application-defined data type instances.
  • Convention: This part represents remote procedure calls and responses.

3. Which are the other two communication channels available in a web service apart from SOAP?

Ans: Apart from SOAP, the other two communication channels in a web service are HTTP / POST, and HTTP / GET.

4. What are the different testing capabilities of SOAP?

Ans: SOAP supports Functional Testing, Security Testing, and Load Testing.

5. What is the difference between SOAP UI and SOAPUI NG Pro?

Ans: Whereas SOAPUI contains basic testing features, the SOAP UI NG Pro is an advanced tool containing more features including data-driven functionality and reporting, etc.

6. What purpose do HTTP / POST, HTTP / GET, and SOAP serve?

Ans: HTTP / POST, HTTP / GET, and SOAP serve the following purposes:

  • HTTP / POST:  Between the clients, this protocol transfers the information securely.
  • HTTP / GET: This protocol provides viewing the data transmitted partially in the address bar.
  • SOAP: This protocol transfers the confidential data in a secured manner.

7. Why should you use SoapUI as a tester? 

Ans: SoapUI is user-friendly as its interface is simple. Another reason is it provides support to standard protocols and technologies so we can test different types of APIs.  

8. What is the standard format for describing a web service? In which language it is written?

Ans: WSDL (Web Services Description Language) is the standard format for describing a web service. It is written in XML.

9. What is the functionality of log pane in SOAP UI? Which are the most commonly used log panes?

Ans: Log pane stores the transaction-related information between the client and the server. The most commonly used log panes in SOAP UI are Soapui Log, HTTP Log, Error Log, and Memory Log.

10. What for an assertion used in Soap UI?

Subscribe to our youtube channel to get new updates..!

Ans: In Soap UI, an assertion is used to validate the response – whether the data is as per the expectation. 

11. What is the purpose of property transfer in Soap UI?

Ans: Property transfer serves the purpose of extracting a specified value from a response and transfers it to the other elements in a project.

12. What is a JDBC Status assertion?

Ans: The JDBC Status assertion validates the execution of the JDBC request of the target TestStep.

13. What are the different types of performance testing?

Ans: The types of performance testing include Baseline testing, Load testing, Soak testing, and Scalability testing.

14. What are RESTful Web Services? How do they implement the REST architecture?

Ans: The RESTful Web Services are the ones, which are based on REST architecture. They implement the REST architecture using HTTP methods.

15. How do you manage database operation in Soap UI?

Ans: We can manage database operation in Soap UI using a TestStep namely, JDBC Request.

16. What for JDBC Timeout assertion is used?

Ans: We use the JDBC Timeout assertion to check if the current SQL query is executed within the specified query timeout value.

17. What is the fundamental difference between Soap and Rest?

Ans: The fundamental difference is – Soap is a protocol whereas Rest is architecture.

18. How does Soap achieve its business logic?

Ans: Soap achieves its business logic by using named operations and interfaces.

19. Where do you use the groovy script in SoapUI?

Ans: We use the groovy script in the Groovy script test step and Script Assertion.

20. How are test messages transported?

Ans: The test messages are transported by HTTP.

21. Where are the properties defined in a project?

Ans: The properties are defined in the levels mentioned below:

  • Project level: At the project level, the project level common properties are defined.
  • Custom properties tab: In this level, project-specific properties are defined.

Apart from the above, the TestSuite and TestCase properties are defined in the levels corresponding to them.  

22. What purpose does the SoapUI Log serve?

Ans: The SoapUI Log serves the purpose of displaying the web server response information.

23. What for WSDL (Web Service Description Language) is used in Soap? What purpose do the WSDL files serve?

Ans: WSDL is used to describe Soap based web service functionality. The WSDL files are used to generate assertions, mock services, and test requests.

24. What are the major components of a web service?

Ans: The major components of a web service are WSDL (Web Service Description Language), SOAP (Simple Object Access Protocol), UDDI (Universal Description, Discovery, and Integration), and RDF (Resource Description Framework).

25. What are the different elements of a Soap document?

Ans: The different elements of a Soap document include envelope element, header element, body element, and fault element.

26. How does Soap interact with web applications?

Ans: Soap interacts with web applications by using the XML language.

27. What are the different functionalities of Soap?

Ans: The functionalities of Soap include inspection of web service, invoking, development, simulation and mocking, functional testing, load, and compliance testing.

28. What should be the order to be maintained to build a testing project in Soap?

Ans: The order should be Testsuite, Testcase, and Teststep.

29. What does a Teststep contain?

Ans: A Teststep contains a set of functional tests.

30. What is the use of XPath Assertion in SoapUI?

Ans: The use of XPath Assertion is to compare the XPath expression result with the expected value.