If you're looking for CATIA Interview Questions for Experienced or Freshers, you are in the right place. There are a lot of opportunities from many reputed companies in the world. According to research, CATIA has a market share of about 7.00%.

So, You still have the opportunity to move ahead in your career in CATIA Engineering. Mindmajix offers Advanced CATIA Interview Questions 2021 that help you in cracking your interview & acquire a dream career as CATIA Engineer.

CATIA Interview Questions - List of Contents

1: What do you mean by CATIA and the scope of the application?

2: What is the save extension of the sketcher file in CATIA?

3: Is it possible to increase the size of plane boundary representation in CATIA?

4: Is it possible to enter into sketcher workbench directly?

5: What is SKETCH TOOLS in sketcher workbench and describe their significance?

6: What is the difference between geometric and dimensional constraints?

7: What is SHOW / HIDE mode? Is it possible to hide the specification tree?

8: What is the use of Cut Part By Sketch Plane?

9: How is arc length measured CATIA?

10: What do you mean by true dimension and ISO-Constraints?

 

If you want to enrich your career and become a professional in CATIA, then visit Mindmajix - a global online training platform: "CATIA Online Certification" This course will help you to achieve excellence in this domain. 

CATIA Interview Questions and Answers

Q1: What do you mean by CATIA and the scope of the application?

Ans: CATIA is the abbreviated form of Three Dimensions Interactive Applications, which is useful in various stages of product development, including conceptualization, design, engineering, and manufacturing.

CATIA assists in collaborative engineering across disciplines around its 3D-Experience platform, including surfacing & shape design, electrical, fluid, and electronic systems design, mechanical engineering, and systems engineering.

CATIA helps in designing electronic, electrical, and distributed systems such as fluid and HVAC systems, all the way to the production and certification for manufacturing.

Q2: What is the save extension of the sketcher file in CATIA?

Ans: The save extension of the sketcher file in CATIA is CATPart.

Q3: Is it possible to increase the size of plane boundary representation in CATIA?

Ans: Yes, it's possible to increase the size of plane boundary representation in CATIA. For increasing the size of plane boundary representation, we need to go through Tools – Options – Infrastructure - Part structure-Display.

Q4: Is it possible to enter into sketcher workbench directly?

Ans: No, it's impossible to enter into sketcher workbench directly. We have to go to any other workbench and from there we can enter the sketcher workbench.

Q5: What is SKETCH TOOLS in sketcher workbench and describe their significance?

Ans: SKETCH TOOLS in sketcher workbench are the commands which locate their use in creating sketches. SKETCH TOOLS are namely Geometric & Dimensional Constraints, Construction elements/standard elements, and Grid alternatives.

Subscribe to our youtube channel to get new updates..!

They play a significant role in sketching, whenever we want to constrain a sketch, we use these options and if we want to convert any element into a construction element once again these options are very useful.

Q6: What is the difference between geometric and dimensional constraints?

Ans: Geometric constraint is a connection that forces a limitation between one or more geometric elements. Dimensional constraint is a constraint, which determines the geometric measurement of the object.

Q7: What is SHOW / HIDE mode? Is it possible to hide the specification tree?

Ans: Show mode enables us to see the available components opened and in Hide mode, we can hide the desired elements from the view on a temporary basis which increases screen space.

With the help of the F3 button, it is possible to hide the specification tree, but the option in the Tools command should be enabled to allow this.

Q8: What is the use of Cut Part By Sketch Plane?

Ans: This option shows how to make edges visible. In other words, It is used to hide the solid portion which comes in front of a sketch and disables us to work smoothly.

Q9: How is arc length measured CATIA?

Ans: We can measure an arc length with the help of the MEASURE ITEM command. Sometimes we need to modify the option for arc length if the option is not enabled prior to the modification in the MEASURE ITEM command.

Q10: What do you mean by true dimension and ISO-Constraints?

Ans: True dimension is the desired measurement after the machining. In other words, this is the value that should be achieved after the machining.

If all the degrees of freedom of geometry have been taken up by a reliable combination of dimensions and fixed geometry, that geometry is said to be ISO-CONSTRAINED.

A geometry that has some degrees of freedom is said to be UNDER CONSTRAINED.

Q11: What is the difference between a stacked dimension and chained dimension mode while using the auto constraint option?

Ans: In stacked dimension, all the proportions will be measured w.r.t the reference, whereas in chains dimension the proportions will be measured one w.r.t other. 

Q12: What are the different conic sections? How many dimensions are required to constrain the ellipse and what is the rho value for ellipse, parabola, and hyperbola?

Ans: The three different conic sections are Ellipse, Hyperbola, and Parabola. Generally, we need three dimensions, namely the major axis, minor axis, and the distance from the origin.

Each of the dimensions of Parabola has an RHO value of   0.5, Ellipse has an RHO value b/w 0 & 0.5 and Hyperbola has an RHO value b/w 0.5 & 1.

Q13: What is the difference between symmetry command and mirror command in CATIA?

Ans: In the symmetry command, the original sketch is removed and the new one is created about the reference plane, but with the help of the mirror command we can retain both the new one and the original sketch about the reference plane.

Q14: Differentiate between the trim and the quick trim?

Ans: In the trim option, we can extend a line along with the trimming of other unnecessary elements. In quick trim, we can only trim a line or curve and can’t expand or minimize it.

Q15: What is project 3D silhouette edges in CATIA? How it is used?

Ans: Project 3D silhouette edges in sketcher will shows how to create silhouette edges to be used as geometry or reference elements.

We need to open a representation containing a layout with a front view and select Start - Mechanical Design - 2D Layout for 3D Design to open the layout in the 2D window, alongside the 3D window.

In the Visualization toolbar, we need to activate the Cutting Plane and the Display Backgrounds as specified for each view icon. We should now click on the Project 3D Silhouette Edges icon in the 3D Geometry toolbar.

After that, we need to select a feature in the specification tree, whose silhouette edges you want to project. The silhouette edge is projected onto the front view plane.

The Mark.1 and Mark.2 nodes are added in the specification tree for the pad and the hole respectively. Optionally, deactivate Display Backgrounds as Specified for Each View to view the projected silhouette edge without the 3D background.

Q16: What is sketch analysis in CATIA? Can we delete useless elements from the sketch, in the sketch analysis command? If yes, please describe it.

Ans: Sketch Analysis is a very useful tool to check the sketched profile that we draw.

If there is an error occurred when you convert it in the solid we can use this tool to see the total no. of open and closed geometry in a sketch and can either delete it or make it a closed profile or we can make it isolate.

Q17: Where do we use the axis? Difference between axis and construction elements?

Ans: Axis is used in creating Shaft which is the revolving feature. Axis is visible in part design mode and can be selected, but construction elements are invisible in part design mode and can’t be selected.

A construction element is a 2D geometric element that is not used for creating geometry but is used for positioning other 2D geometric elements. A construction element is represented by dashed lines in a sketch.

An axis is a line that is defined as an axis of rotation for a revolving surface. An axis is represented as dotted lines in a sketch.… like this.

Q18: What do you mean by NURBS?

Ans: NURBS means Non Uniform Rational B - Spline curve is a mapping of one variable say "t" from the parametric domain into 3D space X(t)/W(t),Y(t)/W(t),Z(t)/W(t) where each component is a rational B - Spline.

The parametric domain gap may be of asymmetrical length. B - Spline curves are represented by control points and rational blending functions. A rational B - Spline curve is usually defined by the order of the curve and the number of segments.

Q19: How many axes can be created in a single sketch and how can we change the sketch’s reference plane?

Ans: We can create only one axis in a sketch, if more than one axes are drawn, then only the latest one will be axis and others will be converted into reference elements.

We can change the sketch’s reference plane by right click on the sketch, whose reference plane is to be changed and select the change reference plane and then select new references.

Q20: What is the function of mirror command in sketch and what should we do to remove the relation between original and mirrored elements?

Ans: Mirror command in sketch creates a copy of the sketch about a reference plane.

If we want to remove the relation between original and mirror elements we need to explode and the relation between the original and mirror elements will be removed.

Q21: What is Sketcher Workbench?

Ans: The Sketcher Workbench is used to create 2D geometries for use in Part Design Workbench and other workbenches. Generally, a 2D geometry is believed to be the starting point for most CAD models.

Simple 2D sketches can be ‘extrude’ into 3D shapes, additionally, 2D sketches can be used to generate pockets in the surface of this shape and sketches can be used to define 'pads' (extrusions) on the surface of 3D objects.

Along with boolean operations, the sketcher forms the core of generative solid shape design. The Sketcher workbench itself features, constraints by allowing 2D shapes to be constrained to specific geometrical definitions.

And a constraint solver that calculates the constrained-extent of 2D geometry and permits interactive investigation of sketch degrees-of-freedom.

Q22: Explain the different options in the quick trim command?

Ans: Various options available in the quick trim command are as follows:-

  • Break and rubber in remove part of the element, which is clicked.
  • Break and rubber out, remove part of the element, which is not clicked. 
  • Break and keep keeps both parts of an element after breaking.

Q23: What is the importance of sketch tools?

Ans: This toolbar only appears when we are in the sketcher workbench. The four tools found in this toolbar are toggle tools. When a tool is highlighted the tool is on.

This particular toolbar changes depending on what other sketcher workbench tool is currently selected.

Checkout CATIA Tutorial

Q24: What do you understand by mean dimension? How many degrees of freedom are there for points, lines, circles, and ellipse in two dimensions?

Ans: Mean dimension is the average measurement that should be the mean of all the dimensions, which are tolerated. The degrees of freedom for points & lines are 2, for circles, it is 3 and for ellipses, it is 5 in two dimensions.

Q25: What is the difference between the spine and spline in CATIA?

Ans: The spine creates a curve passing through a point on a plane & normal to one or more another plane, whereas a Spline creates a curve passing through’ quite a number of points having tangential Curvature continuity.

These words are derived from Spain in the human body which carries electrical impulses to the entire body through the entire spinal cord and the spline is generally meant as a long thin piece of metal or wood used as support structures.

Q26: What is the difference between ISOLATE & SEPARATE in CATIA?

Ans: ISOLATE deletes logical link between the elements, whereas SEPARATE differentiates lines, curves & faces from their links with other elements. For e.g., a curve is regarded as separate when it is connected to only one surface.

Q27: What is the difference b/w PARAMETRIC SOLID & NON-PARAMETRIC SOLID?

Ans: PARAMETRIC SOLID is a Relational model, i.e., one-to-one relation. If there is any change in a dimension that may reflect on other dimensions, whereas NONPARAMETRIC SOLID is developing a solid by using surface, face, solid primitives, etc. there is no one-to-one relation.

Q28: Explain Master W/S and Detail W/S.

Ans: Every single model can have one Master Workspace, in which the model is to be created and manipulated. A model can have zero or more workspaces known as detail workspaces.

These are auxiliary workspaces that contain fundamentals that are replicated to several locations in the Master workspace.

In addition, the detail workspace can be managed into separate library files using the LIBRARY FUNCTION. These can be shared with as many models as we can to allow organizational consistency.

Q29: Mention the color code for ISO constrained, under, and over-constrained elements.

Ans: The color code for these elements in CTAI is Green, white, magenta respectively.

Q30: What are the different options in PASTE SPECIAL?

Ans: There are three different alternatives is paste special:

  • As result: In this alternative, the copied feature will be having neither a link nor the design specification of the original one.
  • As result of the link: In this option, the copied feature will be having a link to the original one but not the design specification.
  • As specified in the part document: In this option, the copied feature will be having both the link and the design specification of the original one.