Home / SAP Ariba

Sap Ariba Interview Questions

Rating: 5
Views: 20926
by Rajesh Shetty
Last modified: March 16th 2021

If you're looking for Sap Ariba Interview Questions & Answers for Experienced or Freshers, you are in right place. There are a lot of opportunities from many reputed companies in the world. According to research, Ariba has a market share of about 10.2%. So, You still have the opportunity to move ahead in your career in Ariba Development. Mindmajix offers Advanced Sap Ariba Interview Questions 2021 that help you in cracking your interview & acquire a dream career as Ariba Developer. Learn How SAP Ariba Helps Buyers 

Sap Ariba Interview Questions and Answers

Q1): What is the Ariba system?

Ans: SAP Ariba is an American software and information technology services company located in Palo Alto, California. It was acquired by German software maker SAP SE for $4.3 billion in 2012.

Q2): What are active and Passive Components?

Ans:

ACTIVE COMPONENTS

The components which produce the energy in the form of current or voltage are called active components.
Example: transistors etc.

PASSIVE COMPONENTS

The components which store the energy in the form of current or voltage are called passive components.
Example: inductors, resistors, capacitors, etc.

Q3): Without any training on a domain without any document only with the help of a build screen is it possible to write test cases.

Ans: Yes, it is possible to write the test cases with the screen nut only the happy flow of the test cases can be written. in order to write behavioral testing, you need to know the exact functionality of the software either written in a document or through the training.

Q4): What is the difference between an interface and an abstract class?

Ans: An Interface contains only the definition/signature of functionality, and if we have some common functionality as well as common signatures, then we need to use an abstract class. By using an abstract class, we can provide behavior as well as functionality both at the same time. Another developer inheriting the abstract class can use this functionality easily, as they would only need to fill in the blanks.

enter image description here

Q5): Is SAP purchases Ariba?

Ans: Yes, SAP purchased Ariba Inc. in May 2012 for about $4.3 billion. As of July 2014, roughly 1.5 million companies use the Ariba Network, according to SAP.

Q6): What is the real difference between SAP MM, SRM, and Ariba?

Ans: SAP MM deals with the whole material management solution which includes procurement and inventory management.

SAP SRM is an enterprise buyer professional software, where it links customer and supplier directly. The end customer can create Carts and the purchase order gets created as a sap ECC backend.

SAP Ariba is helpful in outsourcing quotations similar to our government tender outsourcing and it helps to collect the quoted quotation and process effectively and based on the quotation selected, ECC MM can create purchase contracts.

[Related Article: Ariba Procurement]

Q7): What is the Ariba business network?

Ans: Ariba is the creator and provider of the Ariba Network, a cloud-based B2B marketplace where buyers and suppliers can find each other and do business within a single, networked platform.

Q8): What is Ariba Discovery?

Ans: Ariba Discovery is the premier service for matching business buyers and sellers globally, where US$5 billion in annual business postings meet over one million sellers on the world's largest and most trusted business commerce network.

Q9): What are the features of SAP Ariba?

Ans:

1. Supply chain collaboration
2. Strategic sourcing
3. Procurement
4. Contract management
5. Spend analysis
6. Supplier management
7. Financial supply chain management
8. Invoice management
9. Dynamic discounting
10. Payments
11. Supplier discovery
12. Strategic sourcing
13. Ariba Exchange

Q10): What are the benefits of SAP Ariba?

Ans: SAP Ariba provides cloud-based solutions to make it easier for businesses to collaborate and compete. Installation requires no costly hardware or software, and no upgrades are expected on the user’s behalf. Companies can simply access it on a multi-tenant platform through a user-friendly interface, wherever they may be, or whatever browser they are using. It can also be integrated into any existing ERP or back-office system as it extends its functionality and allows users to share processes and collaborate with trading partners towards more competitive business commerce.

SAP Ariba offers to spend management solutions and expertise that reveals everything about a company’s spending habits and uses that knowledge to help users negotiate better deals. Users are also connected to a diverse network of high-quality suppliers who can lower costs for goods and services while minimizing risks while ensuring compliance. There is also the financial chain management which utilizes new capabilities, intelligence, and global reach to transform liabilities into strategic assets.

With SAP Ariba, users now have a simple, smart, and open way to connect all systems and stakeholders through the powerful global Ariba Network. Being part of this network enables users to reduce costs, mitigate risks, and get products to the market thanks to comprehensive solutions such as the integration of sourcing and product design teams, item cost tracking, contract compliance enhancement, supply availability tracking, and assessment, and reduction of excess inventory, among many others.

Q11): What are Ariba’s products?

Ans: Ariba sells separate “business commerce” products for buyers and sellers on the Ariba network. Here’s a sampling:

>Buyers—Spending Visibility, Sourcing, Contract Management, Procure-to-Pay, T&E + Supplier Management

>Sellers—“Discovery Service” (to find new buyers), Contract Management for Sales, Order and Catalog solutions

Q12): Why does a Spot Quote look different than a normal Ariba Discovery response?

Ans: Buyers use Ariba Sourcing to create a Spot Quote event and purchase order in their ERP back-end system. When a seller gets a Spot Quote RFQ from Ariba Discovery, their response goes back to the buyer through Ariba Sourcing, not Ariba Discovery, which is why the user interface looks different than a normal Discovery response.

Q13): Where does Ariba fit in SAP’s evolving cloud strategy?

Ans: The four areas of the SAP cloud application story are: money, people, customer, and suppliers. (Business ByDesign is kind of its own category.) Just as SuccessFactors is the core of the “people” segment, Ariba will constitute the core of the “suppliers” category. In addition, as part of SAP’s enterprise cloud strategy (i.e., applications, platform, infrastructure), Ariba will serve as a new “business network” category, connecting suppliers, customers, and partners.

Q14): What’s Ariba’s pitch?

Ans: Ariba’s view: “Simplified connectivity, dramatic improvements in process efficiency, enhanced visibility and status into key orders, deliveries, invoices, payments, and other vital business commerce activities.” Simplicity will be the keyword going forward. You’ll hear Ariba (and now SAP) execs extoll the similarities between consumer-driven commerce (i.e. Amazon, eBay) and Ariba’s commerce network.

Explore Ariba Sample Resumes! Download & Edit, Get Noticed by Top Employers! Download Now!