The Tosca interview questions presented below have been put after extensive research and getting in the data from hundreds of interviews done for the Tosca Job positions. If you are preparing for a Tosca interview soon, make sure you know these concepts and answers to the core. 

But, before starting, I would like to move your attention towards Tosca revolution in the field of automation. Many top companies are using this tool, which clearly shows the career for Tosca experts is promising right now and shows no sign of slowing down. There’s often a lucrative salary offered for these positions approximately of $128,327 per annum - Indeed. 

We hope these Top 30 Tosca Interview Questions and Answers will help to refresh your Tosca knowledge to confidently tackle the interview. 

Without wasting much time, let’s get started.

Tosca Interview Questions and Answers

Q1) What is Tosca?

Ans. Tosca is one of the popular continuous testing platforms developed by Tricentis. It accelerates testing with a no-code approach and script-less for end-to-end automation. This tool is used for both functional and regression testing. In addition to automation functions it offers, it also supports graphical user interface, application programming interface and command-line interface. 

It helps you to:

  • Deliver fast feedback for DevOps and Agile
  • Decreases regression testing time
  • Maximizes maintainability and reusability
  • Integrates and extends existing test assets

Q2) What are the main components of Tosca?

Ans. The major components available in Tosca are:

  • Tosca Commander.
  • Tosca Executor.
  • Tosca XScan (Tosca Wizard)
  • Test Repository.

Q3) What are the advantages of using Tosca?

Ans. The advantages of using Tosca test suite are listed below:

  • Multiple Features in One Tool
  • Scriptless automation
  • Suitable for large scale operations
  • Test management
  • Mass updates
  • Reusability of assets
  • Supports Multiple Platforms
  • Quality Vendor Support
  • Easy to use Interface
  • Model-based automation

Q4) How to run Tests using ExecutionLists?

Ans. ExecutionLists in Tosca can be executed either by pressing the F6 key in the execution section or by selecting the Run option from the context menu. Select the ExecutionLists of your choice using Ctrl + left mouse button to run more than one ExecutionList. Check test object is already started before you run the ExecutionLists.

Q5) What are the ways to run tests in the ScratchBook?

Ans. The ScratchBook allows you to perform trial runs for your test cases. Objects like TestCases/TestCase folders and TestSteps can be run on this. The following options are available to run tests in the ScratchBook:

  • Run your objects immediately.
  • Add or arrange objects in the ScratchBook and then run them.

--Also Learn Manual Testing Interview Questions

Q6) Explain the types of errors available in Tosca?

Ans. Mainly, there are three types of errors in Tosca.

  • Verification-Failure: This occurs when verification does not provide the expected results. In simple words, the value expected by test case specification does not match the value given by the test object.
  • User Abort: Abort of the test execution by the user.
  • Dialog-Failure: The application wants to get control of either that doesn’t exist or is not in an operational state.

Q7) How will you fetch data from Excel using Tosca?

Ans. This can be done in two ways:

  • For a single test scenario that has to be tested on various datasets, Tosca provides a feature of TemplateInstances to create any number of test cases from your data set to import your excel's data and embed it in Test Case steps.
  • To import data from an external source, you can use Excel Engine.

Q8) Explain how you can use multiple browsers within the same test case?

Ans. We need to automate a test case spanning across various applications that run on multiple browsers. Using buffers,  change the Test Configuration Parameters at Run-Time by the following steps.

1. Change the Value of Test Configuration Parameter to {B[Browser]} or any other Buffer Name you prefer

2. Use a TBOX Set Buffer to specify which Browser needs to be used

Q9) Explain about TC-Shell?

Ans. TC-Shell is the command-line control of Tosca commander. It can be started in two different modes using script and interactive.

  • The script mode allows Shell to work with a set of commands from the script data file. This mode is suitable for automation processes. The user has no possibility to intervene with any section in this process.
  • In interactive mode, the user will be provided with a set of options and assistance. Users can use the complete range of functions of the GUI version in Tosca commander.

Q10) Explain Test Data Management?

Ans. Test data management enables you to manage the test data needed for test execution. It is the part of the Tricentis Tosca Testsuite standard installation. It helps you to manage, use and reuse test data. Testers can access the exact test data required seamlessly for even more complex scenarios, with on-demand access to stateful test data.

 

Subscribe to our youtube channel to get new updates..!

If you would like to enrich your career by becoming an Automation Testing Engineer, then visit Mindmajix - A global Online training platform "Tosca Training" This course will help you to achieve excellence in this domain

 

Q11) What is the use of Tosca API Scan?

Ans. Tosca API Scan helps you to create TestCases for Tosca Orchestrated Service Virtualization or Web Services.  We can scan API definitions, validate messages and save them in TestCases.

Q12) What is Tosca Query Language?

Ans. TQL stands for Tosca Query Language, a powerful search method that allows you to take control of the project at any time. The TQL search is context-dependent.

It is used for various functions and expressions within Tricentis Tosca.

Q13) What are the steps to perform Tosca Connect - HP ALM Tosca Integration?

Ans.

  • Installation of REST API
  • Installation of Tasktop with the License Key
  • TestCases sync from TOSCA to Test Plan Module in HP ALM
  • Execution List sync from TOSCA to Test Lab Module in HP ALM
  • Execution Entry and Latest Test Result sync from TOSCA to Test Lab/Test Runs Modules in HP ALM

Q14) What is the use of Tosca Jira Integration?

Ans. Tosca Jira integration improves the quality and traceability of software products. Some of the benefits of this integration are:

  • Synchronizes failed tests from Tosca
  • Automatically reports defects.
  • Supports cross-tool traceability.

Want to know which automation testing tool is better for Software deployment -- Selenium vs Tosca

Q15) What does Tosca CI do? And how can it be implemented?

Ans. Tosca continuous integration triggers the automated Tosca TestCases without user input. It helps to reduce testing time for continuous integration and delivery.

Tosca CI can be implemented by either of the below-mentioned ways:

  • Run the test execution via Remote Service through a separate execution workspace.
  • Use Tosca Continuous Integration together with Tosca Distributed Execution. 

Q16) How does Tosca Testsuite support Model-Based And Risk-Based Testing?

Ans. Tosca defines test cases by scanning the applications. The automation model includes automation logic for decoupling the test logic as specified as a test case. Once the required models are defined, they can be used to execute both automated and manual test cases with input & verification data.

Q17) What are the various ways to identify objects in Tosca Testsuite?

Ans.

  • Identify by properties
  • Identify by Anchor
  • Identify by image
  • Identify by index

Q18) Why should we use Rescan in Tosca?

Ans. Rescan is nothing but scanning the already scanned module. For suppose, you have a scanned web page, but you need to make some changes and add new fields too. So to add them in the test case, we need to rescan the module.

Q19) What is the use of ActionMode Constraint?

Ans. Action mode constraint is used for limiting the search. If a constraint is specified along with the verify, it will verify only those items where the constraint is verified. You can use this if you know which elements uniquely identify a list item.

Q20) Explain about test configuration parameters?

Ans. Test configuration parameters help you to configure your tests to set values. It can also be used for using Tosca objects.

You can create test configuration parameters for the following Tricentis Tosca objects: 

  • Project root element
  • ExecutionList
  • Component folder
  • ExecutionEntry folder
  • Configurations folder
  • ExecutionEntry
  • TestCase folder
  • ScratchBook
  • TestCase
  • TestCase-Design folder
  • ExecutionList folder

--Explore Automation Testing Courses in Mindmajix

Q21) Explain String Operations?

Ans. String operations are used for verifying or modifying the strings using regular expressions. It includes count specific character/word in the statement, Replacing a word with another word, verifying format of some number etc. You should have a module AidPack downloaded and imported in your project to perform String operations. 

Q22) Can we compare Pdf using Tosca?

Ans. Tosca provides us with a standard module to perform compare pdf. This function supports two pdf files to be compared automatically with each other. If any differences are found they are shown in ExecutionLog after the test execution.

Q23) How can you check if a file exists in a specific directory or not in Tosca?

Ans. Using “TBox File Existence”, we can check if the file exists in a specific directory or not. It contains the following attributes:

  1. Directory: Path to the file to be verified.

  2. File: Name of the file to be verified. You can use ActionModes Verify or WaitOn.

Q24) Explain about exploratory testing?

Ans. Exploratory testing is a process of designing and executing tests, and interpreting test results all at one time. It is a plan-as-you-test approach. The purpose of this testing is to explore the unknown to avoid unexpected results.

Q25) What is the advantage of linking test cases to requirements in Tosca Testsuite?

Ans. To keep track of the requirements we link the test cases in Tosca. This lets us know how many requirements are covered, how many more are needed and also to check for how many requirements the test cases are passed successfully. This actually helps us to give a high-level picture of requirement coverage.

Q26) How can you create TestCase templates manually?

Ans. We can create the TestCase templates using the provided modules of Tosca BI Modules And Samples.tce subset.

Perform the following steps to create and use your own TestCase templates:

  1. Create a TestCase according to your needs.

  2. Right-click on the TestCase and select the option Convert to Template from the context menu to convert the TestCase to a Template.

  3. Drag the appropriate TestSheet and drop it onto your TestCase Template.

  4. Use XL paths to manually assign the TestSheet values to the required TestStepValues Instantiate the Testcase Template

Q27) How to instantiate TestCases with Excel?

Ans. Instantiating means changing one template test case into multiple test cases based on the test data which is supplied to a template.

Perform the following steps to instantiate TestCases with excel:

  1. The TestCase to be instantiated must be considered as a template.

  2. The values which need to be transferred from the template (parameters) must be linked by specified syntax with attributes of the template.

  3. Choose Create TemplateInstance from the context menu of the TestCase template.

  4. The Excel file with the corresponding spreadsheet must be specified in the subsequent dialog. 

  5. Confirm your inputs by clicking on the OK button.

  6. Click on Yes in the subsequent dialog, and the instantiation process will start.

Q28) Which looping statements are available in Tosca?

Ans. To run TestSteps with branches, Tosca supports IF, DO and WHILE Statements.

Q29) Explain Synchronization In Tosca? 

Ans. Synchronization means matching the application speed with automation tool speed. It can be achieved in Tosca using ActionMode waitOn. Synchronization settings are located under the Settings->TBox->Synchronization:

 Q30) Define business parameters in Tosca?

Ans. Business parameters allow you to steer the values you want in your test cases.

They can be defined manually within the module by the following:

  • XML elements and attributes in the Payload tab
  • JSON data in the Payload tab
  • Headers in the Headers list
  • Parameters in the Params tab
  • Transport information in requests
  • Status code and response time in responses

Business Parameters can also be updated if the payload has changed.