Salesforce Lightning Interview Questions

Salesforce lightning is an application development framework developed by salesforce.com; it simplifies the business users' processes. Lightning experience is an advanced interface with the latest features and updated pages for streamlining the sales process to increase your business. Lightning has all the technologies and tools to update the Salesforce platform. Due to its out-of-box component set and rich ecosystem, many top companies like Adidas, Cisco Systems, Motorola Inc, and Allianz AG use salesforce lightning to accomplish their business operations and improve their customer relationship. So, everywhere we can find a lot of job opportunities for certified salesforce lightning professionals. Mindmajix has exclusively designed these salesforce lightning interview questions to assist you in clearing the job interviews.

Enthusiastic about exploring the skill set of Salesforce Lightning? Then, have a look at the" Salesforce Lightning Online Training "together with additional knowledge.

Q1) What is Salesforce Lightning?

Ans: Salesforce Lightning is a group of technologies and tools that are behind an important upgrade to the Salesforce platform. Salesforce lightning contains the following components:

  • Lightning Component Framework: It is a javascript framework and a collection of general components that allow us to develop the recyclable components for personalizing the Salesforce1 Mobile App, and Lightning Experience.

  • Experience: It relates to a set of advanced user interfaces that we optimize for speed. 

  • Lightning Exchange: It relates to a part of AppExchange where we find more than 70 partner components to start the development.

  • Lightning Design System: It relates to the best practices and style guides of advanced enterprise UX to build pixel-perfect apps. 

  • Visual Building tools: It relates to drag-and-drop technologies for easy and quick customization and app building.

Q2) How do we develop Lightning components?

  Ans: Using two programming models, we can develop the lightning components;

  • Native Aura Components model

  • Lightning web components model.

Q3) What is Aura, and what is the use of aura: namespace?

  Ans: Aura is a freeware technology that powers the lightning components. Aura: namespace comprises all the main building blocks to define applications and components.  

Q4) Explain Lightning experience?

  Ans: Lightning experience is the name for the latest salesforce desktop application, with the latest features, developed with an advanced User Interface(UI) and speed optimization.

Q5) Explain different types of events of Salesforce lightning components?

  Ans: Following are the different types of events of salesforce lightning components:

  • System Events: During the lightning app lifecycle, salesforce fires the system events.

  • Application Event: The application event extent is across the lightning application, and any element that has enrolled for his event will get an alert.

  • Component Event: The component event scope is within itself, or within the parent component of this event, all the parent components will get an alert.

Q6) Explain the Aura application bundle?

 Ans: A bundle includes Aura definitions and its associated resources. The aura definition can be an application, interface, component, and event. Aura Definition Bundle element is a folder that includes definition files, contrary to other metadata components, the aura definition bundle component is not a single file; it is a group of files.

Q7) Explain the Lightning design system?

 Ans: The lightning design system provides style guides and advanced UX best practices for building pixel-perfect applications that match the feel and look of the salesforce1 mobile app and lightning experience.

Q8) What is Lightning Data Service?

 Ans: We use lightning data service for creating, deleting, editing, or loading a record in our component without Apex code. It handles field-level security and sharing rules. Lightning data service enhances the user interface and performance consistency. The lightning data service's main advantage is we can carry out basic tasks without Apex code.

Q9) What are the component bundles of the lightning components?

 Ans: Following are the component bundles of the lightning components:

  • Controller: Controller tackles the client-side events.

  • Style: It includes component style.

  • Documentation: We use this component bundle for recording the component’s use.

  • Renderer: The renderer component bundle contains a component default rendering behavior.

  • Helper: we can write the general logic in the helper that is used by various controller methods to avoid repetition.

Q10) How can we use Lightning components with Salesforce1 Mobile App?

 Ans: We can use Lightning Components with the Salesforce1 mobile app by creating a traditional lightning tab that refers to the component, and we can add that tab to the Salesforce1 mobile navigation.

Q11) Explain Lightning out?

 Ans: If we want to use our component on the external site, we have to use lightning out. The advantage of lightning out is we can utilize lightning components in a visual force page. 

Q12) Explain Attributes, and what are the required parameters in the attribute definition?

 Ans: Attributes are variables which we use for storing the values. We must define the Default, Type, Name, Access, and Description in the attribute definition. In the attribute definition, only Name and Type are the required parameters.

Q13) How can we utilize a lightning component in the VisualForce Page?

 Ans: By using Lightning out, we can embed the lightning component on the VisualForce page. We can add the lightning component to the VisualForce page in three steps:

  • First, we must insert the lightning components for the javascript library of visual force to our intent visual force page through the tag.

  • After that, we can generate and point a lightning app that we use for the component dependencies.

  • Finally, we have to write a javascript function that creates the component over the page through $Lightning.createComponent().

Q14) What are the different types of Lightning Record pages, and how can we build them?

 Ans: By using Lightning App Builder, we can create lightning record pages. Following are different types of lightning record pages:

  • Record page

  • App page

  • Home page

Q15) Differentiate Component Event and Application Event?

 Ans: We use the component event for interaction between the parent and child. We can communicate the change in the child component to the parent component through the component event. We use Application events to send any modification in the component to a wide audience. The components registered for this event will get an alert. 

Checkout Salesforce Tutorial

Q16) Explain @AuraEnabled Annotation?

 Ans: The AuraEnabled annotation allows the lightning components for accessing the Apex properties and methods. AuraEnabled annotation is overloaded, and we use it for distinct purposes.

  • Subscribe to our youtube channel to get new updates..!

    We use AuraEnabled on the Apex class static methods for making them accessible like remote controller actions in our lightning components.

  • We use @AuraEnabled on the Apex Instance methods and properties for making them serializable when we return the class instance like the data from the server-side action.

Q17) What is the importance of the aura: method tag in the Salesforce Lightning?

 Ans: We use the aura: a method for defining the method within the API of the component. This allows us to call a method directly in the client-side controller of a component rather than handling or dismissing an event. Through , we can simplify the code which the parent component requires for calling a method on the child component.

Q18) Explain force: record data?

 Ans: The force: record data is a conventional controller of the lightning component. We can accomplish the operations like deleting, creating, and editing a record through force: record data. If we want to use force: record data, it removes and recognizes the replicate request passing to the server if we request for the same record data.

Q19) Explain unbound and bound expressions?

 Ans: We use unbound and bound expressions for performing the data binding. When we call a child component from the parent component, we can send the value to a child component attribute from the attribute of a parent component.

Q20) Explain Lightning: navigation?

 Ans: We use lightning: navigation for navigating to a page reference or creating a URL from the given page Reference. For navigating, we have to define the page reference object. page Reference is the javascript object which references a page, offering a defined structure which explains the type of page and its respective values.

We can navigate to the following supported features:

  • Lightning Component

  • Named Page

  • Knowledge Article

  • Record Page

  • Object Page

  • Navigation Item Page

  • Web Page

  • Record Relationship Page.

Q21) Explain FlexiPage?

 Ans: FlexiPage portrays the metadata related to a lightning page. The lightning page portrays an adaptive screen composed of regions comprising the lightning components. The lightning page contains 25 components. We store the Flexi page as an xml file, and we deploy it through a deployment tool or metadata API. We refer to the lightning pages as Flexipages in the API.

Q22) Explain Locker service in Salesforce lightning?

 Ans: Locker service is a robust security architecture for the lightning components. The locker service improves security by isolating the lightning components which belong to namespace from the components in the distinct namespace. Locker service supports the practices which enhance the maintainability of our code by enabling access to the supported APIs.

Q23) What is the importance of the implements in the lightning component?

 Ans: We use implements for referring to the platform interfaces that allow us to use the components in various contexts, or grant access to additional context data, and by using implements, a component can implement multiple interfaces.

Q24) What are the different types of attributes which we can use for storing the values?

 Ans: We use the following attributes for storing the values:

Q25) What are Component events?

 Ans: Components events are the events which child components dismiss, and parent components handle. We use component events when we want to send a value from the child component to the parent component.

Q26) Where can we use the lightning components?

 Ans: In the following places, we can use lightning components:

  • Drag-and-drop components in the community builder and lightning app builder.

  • Add lightning components to the lightning pages.

  • Start the lightning component like a quick action.

  • Create stand-alone applications.

Q27) What are Application events?

 Ans: Any component can dismiss and handle the application events. Application events do not need any type of relationship among the components, and these components should be a part of the one application.

Q28) What are the different phases in the application events propagation?

 Ans:

  • Capture Phase

  • Default Phase

  • Bubble Phase.

Q29) Explain Lightning App Builder?

 Ans: We use lightning app builder for creating the lightning pages for the mobile applications and salesforce lightning experience. A lightning app builder is a click-and-point tool, and we build the lightning pages through the lightning components, which are configurable, reusable, and compact. Through lightning app builder, we can build different types of pages:

  • Home page

  • App Page

  • Record Page

Q30) Explain Namespace in the salesforce lightning components?

Ans: We use Namespace for grouping the components together. The lightning components that we use are a part of a Namespace. C is the default namespace, and we can create our namespace through our organization. If we create the namespace for our organization, then we can use that namespace for our lightning components.

Checkout Salesforce Interview Questions

Q31) What is the difference between and

Ans: does not contain lightning design system styling while contains lightning design system styling.

Q32) What is the use of Lightning:recordEditForm?

 Ans: In the lightning:recordEditForm, we use the lightning:inputField for creating the editable fields. By using lightning:output field, we can display the read-only information. lightning:recordEditForm contains the below features:

It displays the record edit layout to edit a particular record.

It displays the record to create the layout to create a particular record.

Q33) What is an Action provider and Value provider?

 Ans: Action provider allows us to manage the events, actions, and handlers for the component.

The value provider allows us to use the component attribute’s value in the component javascript and markup controller.

Q34) Explain Lightning Web Components(LWC)?

 Ans: By using lightning web components, we can build the lightning components. Lightning web components are the traditional HTML elements built through the advanced javascript and HTML elements. We can build the components by using any model and locate the components on the lightning page. To develop the lightning web components, we need “Salesforce Extensions for the Visual Studio code”, and to deploy the LWC from the organization we need “salesforce CLI”.

Q35) Explain Scratch org?

 Ans: Scratch org is an expandable salesforce org which we use for testing and development. We can create the scratch org for 30 days after which we deactivate the Scratch org. Scratch org default duration is seven days.

Q36) What is the use of the meta configuration file in the Lightning Web Component(LWC)?

Ans: The meta configuration file specifies the metadata values to the components. If we do not have a configuration file for our component, we will get an error when we push our changes.

Q37) What is the use of the Javascript in the LWC(Lightning web components)?

 Ans:

  • Javascript establishes HTML properties behavior.

  • If we have to import a function, class, and variable defined in the module, we have to use the import statement.

  • Javascript files in the LWCs are the ES6 modules. Everything we declare in the module is local.

  • lwc is the core module of the lightning web components. “Import” statement imports the LightningElement from the lwc module. 

Q38) What is the purpose of the force:appHostable interface in the Salesforce lightning component?

 Ans: In the salesforce mobile app or the lightning component, we can use the force:appHostable interface as a custom tab.

Q39) What is the purpose of the Lightning: action override in the Salesforce Lightning Component?

 Ans: The Lightning: action override allows us to use the component like an override for the standard action. We Override the New, Edit, Tab, and View the standard actions over the traditional and standard components. Components must implement the Lightning: action override interface that the component emerges in the lightning component bundle menu.

Q40) What are the tools present in lightning?

 Ans:

  • Lightning schema builder: Schema builder is a user interface tool to create and view the fields, objects, and relationships.

  • Lightning Connect: This is the integration tool that makes it simpler for our Force.com app for consuming the data from the external source, which compiles to OData spec.

  • Lightning Process Builder: It is a user interface tool to visualize and create automated business processes.

  • Lightning Component Framework: Extensions and components which enable you to build the recyclable components personalize the salesforce1 mobile app and develop independent apps.

  • Lightning App Builder: This is the latest user interface tool that allows us to build lightning apps quickly, through components given by the salesforce platform developers.

Q41) How do the capture phase and bubble phase propagate?

 Ans:

  • Capture phase: This phase propagates from top to bottom

  • Bubble phase: This phase propagates from bottom to top.

Q42) How can we define the field level security in the salesforce lightning components?

 Ans: To define the field level security, we should use Lightning:recordEditForm, force: record data, and Lightning: record form.

Q43) What are the options for the lightning record page assignment?

 Ans: We can assign the lightning pages at three distinct levels:

  • Org default

  • App default: This assignment revokes the assignment done at the org level.

  • App, profile, record type: This assignment revokes the assignment done at App and org level.

Q44) How can we access the value from the attribute?

 Ans: By using “ValueProvide”, we can access the value from the attribute.

Q45) What are the various Global value providers in lightning?

Following are the various Global value providers:

  • $globalID

  • $Label

  • $Resource

  • $Locale

  • $Browser

Q46) Can we integrate the Lightning components with other frameworks like Angular?

Yes, we can integrate the lightning components with other frameworks.

Q47) Can we add the external CSS or Javascript libraries like bootstrap, jquery to the components?

Yes, we can add the Javascript and CSS libraries to the lightning components.

Q48) How do we assure FLS when working with the Lightning components?

In the APEX controller, we must enforce the CRUD and FLS manually. Also, while using Lightning data service, it takes care of CRUD and FLS.

Q49) How can we display the loading spinner in the lightning component?

Spinners are the CSS indicators which we should display while retrieving the data or performing the slow calculations. Lightning: spinner shows the animated spinner image for indicating that a request is loading.

We can use aura:donewaiting and aura: waiting to control the loading spinner.

Explore Salesforce Sample Resumes! Download & Edit, Get Noticed by Top Employers!Download Now!

Conclusion

The topics which you learned in this Salesforce lightning interview questions blog are the most in-demand skills which recruiters look for in certified salesforce lightning professional. I hope this set of salesforce lightning interview questions will help you crack your job interview.

If you have any queries, let us know by commenting in the below section.