Home  >  Blog  >   General  > 

Cylance Interview Questions and Answers

Are you looking to make your career in Cylance? Here are the most recent Cylance Interview Questions and answers to help you get started. These questions will benefit both the freshers and experienced applicants.

Rating: 4.7
  
 
217
  1. Share:
General Articles

The Cylance cybersecurity solution uses artificial intelligence and machine learning (ML) to assist businesses in protecting sensitive data and avoiding cyber-attacks. Compared to other anti-virus solutions on the market today, Cylance is the most preferred solution.

Mindmajix instructors created these Cylance Interview Questions to give you an idea of what you might be asked during an interview.

Frequently Asked Cylance Interview Questions

  1. What is Cylance Protect?
  2. What is Unobtrusive protection?
  3. What are the benefits of using Cylance?
  4. What are the features of CylancePROTECT?
  5. What is BlackBerry Cylance?
  6. How To Use CylancePROTECT Script Control?
  7. What is ScriptControl in CylanceProtect?
  8. What are the Common CylancePROTECT Use Cases?
  9. What is Cylance EDR?
  10. How to download Cylance Smart Antivirus?

Cylance Interview Questions and Answers

1. What is Cylance Protect?

Ans: CylancePROTECT is a comprehensive threat prevention system that combines artificial intelligence (AI) to block malware infections with additional security measures to protect against script-based, fileless, memory-based, and external device-based assaults. Unlike standard endpoint security systems, which rely on signatures and behavior analysis to detect threats, CylancePROTECT:

  • Detects and blocks known and undiscovered malware on endpoints using artificial intelligence rather than signatures.
  • Works without a cloud connection to protect against known and unknown (zero-day) attacks.
  • Protects the endpoint all of the time without interfering with the user's experience.

CylancePROTECT defends endpoints and organizations against compromise with unrivaled effectiveness, little system impact, and zero-day prevention.

If you want to enrich your career and become a professional in Cylance, then enroll in "Cylance Training". This course will help you to achieve excellence in this domain.

2. Why is Cylance different?

Ans: Cylance differs from typical anti-virus as it uses artificial intelligence and machine learning to prevent malware and other threats rather than traditional pattern-based scanning, which is more CPU intensive.

3. Why is Cylance so popular?

Ans: The reasons behind Cylance's popularity are as follows:

  • To detect risks, Cylance uses artificial intelligence.
  • Unlike other antivirus programs that check for threats, Cylance will respond to threats as they arise.
  • Cylance will quarantine the threat files, and we'll be able to review them on your computer.

4. What is Unobtrusive protection?

Ans: One of Cylance's characteristics is its unobtrusive protection, ensuring that no unwanted advertisements or notifications appear on your smartphone. One of Cylance's characteristics is its unobtrusive protection, providing that no unwanted advertisements or messages appear on your smartphone.

5. Why Is CylancePROTECT ScriptControl Important?

Ans: Malware propagation has increasingly relied on scripting. According to the 2017 Verizon Data Breach Investigations Report (59 percent), JavaScript is the top propagator route for ransomware. The reasoning is simple: harmful scripts are easy to come by in the cybercrime underground. Furthermore, because security administrators widely employ scripts for non-nefarious objectives, some security solutions have a hard time detecting them; therefore, the conviction of a script must be examined in light of the user's intent.

To complement its superior artificial intelligence and machine learning-based malware execution prevention capabilities, CylancePROTECT includes integrated script control, which gives administrators control over when, when, and how scripts are used in your environment. As a result, an evildoer's assault surface for spreading malware is reduced.

6. What are the benefits of using Cylance?

Ans: The advantages of using Cylance are outlined below.

  • Compared to traditional systems, AI-Driven Prevention decreases the pressure on endpoints. 
  • Compared to traditional systems, AI-Driven Prevention puts less load on endpoints.
  • No signatures mean less human labor to administer.
  • No cloud or new hardware is required, lowering the total cost of ownership. 
  • The security stack is simplified with full-spectrum autonomous threat protection. 
  • Supports smooth Business Operations
  • Removes the possibility of a successful attack based on a zero-day payload vulnerability.

7. What are the features of Cylance PROTECT?

Ans: The features of Cylance PROTECT are listed below.

  • True Zero-Day Prevention: Zero-day payloads are not executed using a resilient AI model.
  • Device Usage Policy Enforcement: Controls which devices can be utilized in the environment, removing external devices as a potential attack vector.
  • AI-Driven Malware Prevention: Malware Prevention Powered by Artificial Intelligence (AI) tested in the field Before executing any application on an endpoint, AI inspects it.
  • Memory Exploitation Detection and Prevention: Malicious use of RAM (fileless attacks) is detected early and automatically prevented.
  • Script Management: It keeps complete control over when and where scripts are executed in the environment.
  • Application Control for Fixed-Function Devices: Ensures that fixed-function devices are always in pristine condition, avoiding the drift with unmanaged devices.

8. What is memory protection in Cylance?

Ans: Memory protection capabilities in Cylance are similar to those found in modern host intrusion prevention systems but without the configuration headaches. Memory protection offers another layer of security to the OS's core security capabilities, such as data execution prohibition, address space layout randomization, and an enhanced mitigating experience toolkit. Cylance PROTECT's memory protection module consists of a service component that provides configurations, receives information, and responds to events, as well as an agent dynamic-link library that is loaded into each protected process. 

9. Does Cylance protect ransomware?

Ans: CylancePROTECT can halt ransomware before it executes. The Cylance Consulting Services team can remediate and repair the damage caused by ransomware attacks that have already occurred, and 

10. Which companies use CylancePROTECT?

Ans: The following companies use CylancePROTECT:

  • Northwest Community Healthcare Corp.
  • Lorven Technologies
  • CONFIDENTIAL RECORDS, INC.
  • Zendesk Inc
  • PROTEGE PARTNERS L L C

11. What is BlackBerry Cylance?

Ans: BlackBerry Cylance is a cybersecurity company that employs artificial intelligence to create prevention-first, predictive security products and specialized security services that revolutionize how businesses approach endpoint protection. Malware, ransomware, fileless malware, malicious scripts, weaponized docs, and other attack vectors are all combated by BlackBerry Cylance's security solutions, which give full spectrum predictive threat prevention and visibility across the company.

12. What Is CylancePROTECT Malware Execution Control?

Ans: Our flagship solution, CylancePROTECT, uses Malware Execution Control as its primary security technology. This technique uses artificial intelligence and machine learning to detect and prevent malware before executing on Windows, Mac OS X, and Linux systems. This ground-breaking method outperforms traditional signature-based methods in terms of effectiveness.

MindMajix YouTube Channel

13. How Does CylancePROTECT Script Control Work?

Ans: CylancePROTECT Script Control protects users against dangerous scripts on their devices by injecting itself into a script interpreter (responsible for script execution) to monitor and safeguard against scripts in your environment. Before the script is executed, the agent can detect the script and its path.

14. What script types does CylancePROTECT Script Control detect?

Ans: The detections in CylancePROTECT Script Control differ depending on the agent version:

  • Agent 1310 and higher for PowerShell
  • Agent 1340 and higher for Active Scripts
  •  Agent 1380 and higher for Microsoft Office Macros

15. How To Use CylancePROTECT Script Control?

Ans: The agent will allow or stop the execution of the script depending on the policy defined for CylancePROTECT Script Control (Alert or Block).

  • Alert Mode: All scripts are allowed to run, but you will be notified when they are. Administrators should set CylancePROTECT Script Control to Alert Mode to monitor and examine any scripts operating in their environment at first.
  • Block Mode: Scripts are not allowed to run. Approve scripts in these directories (and subfolders) can allow approved scripts to run. Administrators can modify their settings to block mode and only allow scripts to execute from defined folders once they clearly understand all the scripts operating in their environment.

16. What is Active Scripting?

Ans: Active Scripting is the Windows technology that enables component-based scripting. It is built on OLE Automation and allows the installation of additional scripting engines as COM modules. The agent can detect two Active Scripting engines that run from the Windows Script Host with CylancePROTECT Script Control (WSH). WSH is a language-agnostic scripting host that creates an environment in which scripts can run by invoking the appropriate scripting engine. This scenario refers to the VBScript and JScript Active Scripting engines.WSH can be used in GUI and command-line mode (wscript.exe) (cscript.exe).

17. What is ScriptControl in CylanceProtect?

Ans: CylanceProtect's ScriptControl function gives security teams comprehensive control over scripts, including when, where, and how they run. This reduces the possibility of harmful scripts being executed on the company's network.

18. Does CylancePROTECT Script Control protect against browser-based scripts?

Ans: No, CylancePROTECT Script Control only identifies natively run scripts on the device's operating system.

19. If CylancePROTECT Script Control for PowerShell is set to Alert, can we have visibility into the PowerShell console usage?

Ans: To see and block PowerShell console usage, PowerShell must be set to Block, and Block PowerShell console usage must also be enabled.

20. Does CylancePROTECT Script Control for PowerShell protect against one-liners?

Ans: Yes. Access to the PowerShell console is automatically blocked by default when PowerShell is configured to block. The -F argument in the Command Console can still run approved scripts (cmd). Any attempts to use PowerShell commands (one-liners) will be prohibited if this policy is not followed.

21. What are the Common CylancePROTECT Use Cases?

Ans: CylancePROTECT offers full-spectrum threat protection for the following standard security scenarios:

  • The requirement for detecting and blocking harmful executables
  • Controlling the locations, methods, and people who can run scripts
  • Managing USB device usage and preventing the use of illegitimate devices
  • Taking away attackers' ability to utilize fileless malware attack tactics on secured endpoints
  • Keeping dangerous email attachments from exploding their payloads
  • Predicting and stopping successful zero-day attacks is a difficult task.

22. Does Cylance have a firewall?

Ans: Cylance Smart Antivirus uses artificial intelligence instead of signatures to give next-generation security. It is not a firewall, website blocker, or SPAM filter.

23. Is Cylance vulnerable to wannacry malware?

Ans: No. CylancePROTECT completely prevents all in-the-wild cases of malware linked to these specific assaults. Since 2015, Cylance has been preventing WannaCry.

24. What is Cylance’s differentiating factor?

Ans: Cylance Smart Antivirus uses Artificial Intelligence to stop malware without slowing down the computer's performance, allowing users to feel comfortable about their loved ones.

25. What is Cylance EDR?

Ans: Cylance, which BlackBerry acquired, is an AI-driven endpoint detection and response (EDR) technology that enables businesses to reinforce intelligently, automate, and streamline their overall endpoint security efforts 24 hours a day seven days a week, 365 days a year. Cylance's EDR capabilities can detect and mitigate extremely complex security threats as they evolve in real-time, allowing security teams to keep vital enterprise assets safe from modern cyberattacks with little to no impact on endpoint performance.

26. What is CylanceOPTICS?

Ans: CylanceOPTICS is the BlackBerry Cylance AI PlatformTM's endpoint detection and response (EDR) component, which leverages and augments the prevention provided by CylancePROTECT by delivering the consistent visibility required to discover and remediate hard-to-find threats.

27. What is Cylance protection with optics?

Ans: CylancePROTECT with OPTICS is the first incident response solution to use artificial intelligence and predictive mathematical modeling to detect and prevent malicious activity on system events.

28. Who are Cylance competitors?

Ans: Carbon Black, FireEye, Absolute Software, Sophos, GoSecure, CrowdStrike, and SparkCognition are Cylance's main competitors. Cylance is a cybersecurity company that creates products and services.

29. How to download Cylance Smart Antivirus?

Ans: The following are the steps to download Cylance Smart Antivirus:

  • To begin, you must first purchase a subscription.
  • Visit the official Cylance website to buy a membership that meets your requirements.
  • You must now create an account to log in and use the Cylance dashboard, which allows you to manage your antivirus software.
  • Enter your name and other essential information to create an account. Click the Continue button.
  • Once you’ve created your account, access the Cylance dashboard site from your browser.
  • To access your dashboard, enter your login credentials.
  • Go to My devices and click Add a device once you're in the dashboard.
  • Then, click the Download macOS DMG or Download Windows EXE button, depending on your operating system.
  • The installation token must be copied because it is necessary for installation.
  • Depending on your choice, the.dmg or.exe file will now be downloaded to your computer.

30. How to Install Cylance Smart Antivirus?

Ans: Cylance Smart Antivirus Installation:

  • Find the installer file you downloaded. You would have downloaded the.exe file if you were using a Windows computer and the.dmg file if you were using a Mac.
  • To get started, double-click the installer file.
  • Follow the installation wizard's instructions to complete the process.
  • If you're asked to install Cylance, choose Yes or Continue.
  • You'll be asked to enter the installation token generated in the dashboard while downloading the installer file during the installation process.
  • Finish the installation of Cylance Smart Antivirus by following the remaining steps.
  • You should see your device added to the dashboard once the installation is complete.

Conclusion

You can start preparing for your interview since you've got the most recent Cylance interview questions. Analyze the questions and try to learn and understand the answers to the best of your abilities so that you can land a well-paying job.

Join our newsletter
inbox

Stay updated with our newsletter, packed with Tutorials, Interview Questions, How-to's, Tips & Tricks, Latest Trends & Updates, and more ➤ Straight to your inbox!

Course Schedule
NameDates
Cylance TrainingSep 20 to Oct 05
Cylance TrainingSep 24 to Oct 09
Cylance TrainingSep 27 to Oct 12
Cylance TrainingOct 01 to Oct 16
Last updated: 19 September 2022
About Author
Madhuri Yerukala

Madhuri is a Senior Content Creator at MindMajix. She has written about a range of different topics on various technologies, which include, Splunk, Tensorflow, Selenium, and CEH. She spends most of her time researching on technology, and startups. Connect with her via LinkedIn and Twitter .

Recommended Courses

1 /15